Ciasto do wszystkich rodzajów pierogów: 2 szklanki mški szczypta soli ciepła woda do zagniatania Farsz ze szpinakiem, fetš i kurczakiem: 1 grillowana pier kurczaka pokrojona w drobnš kostkę 250 g szpinaku blanszowanego (posiekanego) pół kostki sera feta szczypta gałki muszkatołowej 1 zšbek czosnku kilka listków posiekanej mięty wieżo mielony pieprz czarny Farsz z łososiem i ricottš: 350 g filetów wieżego łososia 350 g łososia wędzonego 80 g sera ricotta (fety lub twarożku mietankowego) 1 jajko około 5 łyżek tartego parmezanu 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku Farsz z gruszkš i gorgonzolš 2 duże gruszki 50 g sera z niebieskš pleniš 1 pełna szklanka utartego parmezanu 1 łyżka bułki tartej sól morska i wieżo zmielony czarny pieprz Sposób wykonania Składniki mieszamy ze sobš i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. Pierogi nadziewamy odpowiednim farszem i zlepiamy. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonej wrzšcej wody. Po wypłynięciu gotujemy około 2-3 minut. Podajemy z dowolnym sosem lub polane masłem. Farsz ze szpinakiem, fetš i kurczakiem Wszystkie składniki mieszamy ze sobš, przyprawiamy gałkš muszkatołowš i pieprzem. Następnie uzyskanym farszem nadziewamy pierożki. Farsz z łososiem i ricottš Filety wieżego łososia myjemy, odcinamy skórkę, jeszcze raz myjemy i suszymy. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku bez przykrycia, aby mięso nie było wilgotne. Po upieczeniu/ugotowaniu, rybę osuszamy na papierowym ręczniku i dzielimy na większe częci wyjmujšc oci. Drobno siekamy nożem. Mieszamy z posiekanym łososiem wędzonym, serem ricotta, jajkiem, parmezanem i koperkiem. Doprawiamy solš oraz pieprzem. Nadzienie nie powinno być rzadkie. W razie potrzeby dodajemy więcej tartego parmezanu. Farsz z gruszkš i gorgonzolš Gruszki myjemy, obieramy i trzemy na grubej tarce. Następnie zawijamy w czystš ciereczkę i dokładnie odciskamy sok. Gruszkę mieszamy ze startym na grubej tarce serem pleniowym, parmezanem i bułkš tartš. Doprawiamy solš oraz pieprzem do smaku. Nadzienie wstawiamy do lodówki. Można przygotować wczeniej.
czarna1281