Mazurek Jadwisi
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki
20 dag masła
3 żółtka i 1 białko
pół szklanki mleka
10 dag cukru
1 dag drożdży
do dekoracji:
płatki migdałowe
gotowa polewa czekoladowa
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj 3 żółtka, wlej drożdże rozrobione mlekiem, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i włóż do brytfanny (dużej lub dwóch małych) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Białko z jednego jaja ubij trzepaczką.
Wyrośnięte ciasto posmaruj pianą, posyp cukrem i przykryj pergaminem. Wstaw do średnio gorącego piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu fantazyjnie udekoruj płatkami migdałowymi i polewą czekoladową.
renatka83