Mazurek miodowy
Składniki:
ciasto:
50 dag mąki
20 dag cukru
25 dag miodu
4 jaja
3 dag smalcu
łyżeczka sody
aromat rumowy
masa:
30 dag masła
2 żółtka
20 dag cukru pudru
sok z cytryny
10 dag orzechów
polewa: białko
25 dag cukru pudru
50 ml rumu
do dekoracji: kilka orzechów
Do garnka włóż miód i smalec, rozpuść je na małym ogniu, po czym odstaw do wystygnięcia. Jaja utrzyj z cukrem na białą puszystą masę. Do mąki dodaj utarte jaja, roztopiony ze smalcem miód, sodę i aromat rumowy. Zagnieć ciasto i odstaw do lodówki na 12 godzin. Następnego dnia ciasto podziel na dwa placki, które następnie rozwałkuj i upiecz.
Teraz przygotuj masę: masło utrzyj do białości, dodając cukier i żółtka. Gdy masa stanie się już puszysta, wlej sok z cytryny i wsyp posiekane orzechy. Całość wymieszaj. Upieczony placek posmaruj masą i delikatnie przykryj drugim.
Przygotuj polewę: cukier puder utrzyj dokładnie z białkiem na białą masę, pod koniec ucierania wlej rum. Tak przygotowaną aromatyczną polewą oblej mazurek z wierzchu i udekoruj go orzechami.
renatka83