Bialy_pasztet_z_kurczaka_.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

- kurczak

 

- cebula

 

- 2 pietruszki

 

- 4 marchewki

 

- 200 g fasoli szparagowej

 

- kajzerka

 

- 3 jajka

 

- 100 g masła

 

- pojemnik śmietany

 

- 1 łyżka żelatyny

 

- sól

 

- pieprz

 

- gałka muszkatołowa

 

- 0,5 łyżeczki vegety

 

Sposób wykonania:

 

Ugotować kurczaka, cebulę i pietruszkę.

 

10 minut przed końcem gotowania dodać marchew, fasolę szparagową i obgotować.

 

Kurczaka i jarzyny odcedzić.

 

W wywarze namoczyć kajzerkę.

 

Mięso zmiksować z cebulą, pietruszką, odciśniętą bułką, żółtkami, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszać z ubitymi na sztywno białkami.

 

W natłuszczonej masłem formie ułożyć połowę mięsa, na niej połowę fasolki i pokrojonej w paski marchwi oraz resztę mięsa.

 

Piec 45 minut w temp. 180 stopni.

 

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody z vegetą.

 

Na ostudzonym pasztecie ułożyć pozostałe jarzyny, polać tężejącą galaretką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin