PYCHOTKA.doc

(25 KB) Pobierz
PYCHOTKA

PYCHOTKA

 

Orzechy włoskie

1 słoik powideł lub dżem z czarnej porzeczki

 

Ciasto kruche

 

30 dag mąki

10 dag cukru

20 dag margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

4 żółtka

 

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, rozwałkować. Oba placki posmarować powidłami lub dżemem, z białek ubić piane i wyłożyć na placki, piane posypać orzechami. Piec około 20min w 180C

 

Krem – budyń

 

1/2 l mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

Ugotować

 

1 kostka margaryny

2 żółtka

1/2szkl cukru pudru

Utrzeć, dodać zimny budyn i zmiksować.

 

Krem rozsmarować na dolnym placku i przykryć drugim orzechami do wierzchu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin