PYCHOTKA
Orzechy włoskie
1 słoik powideł lub dżem z czarnej porzeczki
Ciasto kruche
30 dag mąki
10 dag cukru
20 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 żółtka
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części, rozwałkować. Oba placki posmarować powidłami lub dżemem, z białek ubić piane i wyłożyć na placki, piane posypać orzechami. Piec około 20min w 180C
Krem – budyń
1/2 l mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
Ugotować
1 kostka margaryny
2 żółtka
1/2szkl cukru pudru
Utrzeć, dodać zimny budyn i zmiksować.
Krem rozsmarować na dolnym placku i przykryć drugim orzechami do wierzchu.
marzena_kaszowska