Dieta.doc

(30 KB) Pobierz

Poniedziałek 23.02.

I śniadanie:

Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.

II śniadanie:

Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.

Obiad:

10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.

Podwieczorek:

Mały banan.

Kolacja:

Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

 

 

Wtorek 24.02.

I śniadanie:

Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.

II śniadanie:

10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.

Obiad:

Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.

Podwieczorek:

2 jabłka.

Kolacja:

Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.

 

 

Środa 25.02.

I śniadanie:

2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru.

II śniadanie:

Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.

Obiad:

Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.

Podwieczorek:

Grejpfrut.

Kolacja:

Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa

 

 

 

Czwartek 26.02.

I śniadanie:

Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.

II śniadanie:

Sałatka owocowa z kiwi, połowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.

Obiad:

Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.

Podwieczorek:

Jogurt.

Kolacja:

150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.

 

 

Piątek 27.02.

I śniadanie:

Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.

II śniadanie:

10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.

Obiad:

Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzną i odrobiną mleka 1,5%, tł. 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinią i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi.

Podwieczorek:

2 jabłka.

Kolacja:

Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)

 

 

Sobota 28.02.

I śniadanie:

Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

II śniadanie:

Mały banan.

Obiad:

Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Podwieczorek:

Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.

Kolacja:

Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wędzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.

 

 

 

Niedziela 01.03.

 

I śniadanie:

Omlet na parze z 2 jajek, łyżki mąki i mleka z 2 kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.

 

II śniadanie:

150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.

Obiad:

15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.

Podwieczorek:

2 jabłka.

Kolacja:

Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin