SZYBKIE CIASTO Z AGRESTEM I MIGDAŁAMI.doc

(100 KB) Pobierz
SZYBKIE CIASTO Z AGRESTEM I MIGDAŁAMI

SZYBKIE CIASTO Z AGRESTEM I MIGDAŁAMI

 

 

Składniki:

·         250 g miękkiej margaryny/masła

·         150 g drobnego cukru

·         3 jajka

·         200 g mąki pszennej

·         100 g zmielonych migdałów

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         otarta skórka z jednej cytryny lub pomarańczy

·         3 lekko czubate łyżki bułki tartej

·         500 g agrestu, odszypułkowanego

·         cukier demerara, do posypania (około 3 łyżek)

 

Miękką margarynę/masło utrzeć do białości z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Po kolei dodawać jajka, cały czas miksując (dodanie wszystkich jajek na jeden raz spowoduje zwarzenie się masy).

 

Mąkę wymieszać z migdałami, skórką z cytryny/pomarańczy i proszkiem do pieczenia. Wmiksować powoli do masy maślanej.

 

Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Na górę równomiernie wysypać bułkę tartą. Następnie wyłożyć owoce, jeden obok drugiego, wciskając je do ciasta, by połowa owocu wystawała ponad. Posypać cukrem.

 

Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, pokroić na kwadraty.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin