4 jajka
•3/4 szkl .mąki
•3/4 szkl. Cukru
•2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
•2 płaskie łyżki kakao
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•20 dag margaryny
•1 puszka masy krówkowej lub skondensowanego słodzonego mleka w puszce
•0,5 l śmietanki do ubijania 30% lub 36%
•200 ml ajerkoniaku•2 łyżki cukru pudru
•2 łyżeczki cukru waniliowego
•2 opakowania zagęstnika do śmietanki
•40 dkg małych bezów
•gorzka czekolada do dekoracji
•0,5 szkl. mocnej herbaty
•2 łyżki soku z cytryny
•2 łyżeczki cukru
•2 łyżeczki koniaku
1.BISZKOPT: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Piec ok. 30 min w 160-180st.C. Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.
2.KREM: Do miękkiej margaryny stopniowo dodawać masę krówkową ucierając razem na gładką masę. Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie.
3.Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć. Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.
marienka76