Tofu z chińskimi grzybami(1).doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

• 1/2 kg twardego tofu • 4 lyzki ciemnego sosu sojowego • 3 lyzki ryzowego wina • 1/2 lyzeczki brazowego cukru • 2 zabki czosnku przecisniego przez praske • 1 1/2 lyzeczki przetartego korzenia imbiru • 1/2 lyzeczki przyprawy pieciu smakow • Duza szczypta pieprzu Szechuan • 12 suszonych chinskich czarnych grzybow • 2 plaskie lyzeczki maki ziemniaczanej • 3 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych • 4 cebulki dymki pokrojone na sredniej wielkosci kawalki • Ryzowy badz sojowy makaron jako dodatek • Swieza bazylia badz zielona cebulka do przystrojenia

 

 

Etapy przygotowania

 

1. Tofu koniecznie trzeba odsaczyc na reczniku papierowym. Nastepnie pokroic w kwadraty wielkosci okolo 2.5 centymetra. W naczyniu wymieszaj skladniki marynaty: sos sojowy, cukier, wino ryzowe, czosnek, imbir, przyprawe pieciu smakow i pieprz Szechuan. Do marynowania najlepsze jest jakies plaskie naczynie, wrzuc do niego tofu i zalej przygotowana mieszanina. Pozostaw na okolo 30 minut przewracajac czasami kawalki tofu aby dobrze nasiakly.

2. W miedzyczasie, chinskie grzyby umyj i zalej goraca woda w miseczce, przykryj talerzykiem i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie trzeba je odsaczy i wycisnac przy okazji. Potrzebne nam bedzie okolo 5 lyzek plynu z moczenia. Pokroj grzyby na podlozne paski.

3. Wymieszaj make ziemniaczana z pozostgala marynata po tofu i z 5 lyzkami plynu spod grzybow.

4. Rozgrzej wok albo duzy rondel, wlej oliwe i dodaj odcedzone tofu z marynaty. Smaz na duzym ogniu okolo 2-3 minuty albo do momentu kiedy bedzie miec zloty kolor. Wyciagnij z woka na talerz.

5. Na pozostaly tluszcz ze smazenia tofu wrzuc grzyby i biale czesci dymki. Smaz okolo 2 minuty. Nastepnie wlej plyn z marynata i maka ziemniaczana, mieszaj przez okolo 1 minute.

6. Dodaj tofu z zielonymi czesciami dymki. Mieszaj delikatnie 1-2 minuty. Najlepiej serwowac jest z makaronem ryzowym i swieza bazylia jako dekoracja.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin