Składniki:
0.5 kg makaronu (rurki lub świderki),
2 główki brokułów,
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki,
0.5 szkl. swieżo startego parmezanu (może być inny ser),
0.5 szkl. bulionu
4 łyżki masła,
0.5 szkl. natki pietruszki,
0.75 szkl. oliwy z oliwek lub oleju,
czarny pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić na 2 min. do gotującej wody. Wyjąć, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i paprykę, obsmażyć przez 1 min. Dodać brokuły, bulion, pieprz i gotować przez kolejne 2 min. Następnie włożyć masło, makaron i gotować, aż składniki będą dobrze wymieszane. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i swieżo startym serem.
WYBCZ