Makaron z brokułami i papryką .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

0.5 kg makaronu (rurki lub świderki),

2 główki brokułów,

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,

3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki,

0.5 szkl. swieżo startego parmezanu (może być inny ser),

0.5 szkl. bulionu

4 łyżki masła,

0.5 szkl. natki pietruszki,

0.75 szkl. oliwy z oliwek lub oleju,

czarny pieprz.

 

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić. Brokuły podzielić na różyczki i wrzucić na 2 min. do gotującej wody. Wyjąć, odstawić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i paprykę, obsmażyć przez 1 min. Dodać brokuły, bulion,  pieprz i gotować przez kolejne 2 min. Następnie włożyć masło, makaron i gotować, aż składniki będą dobrze wymieszane. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i swieżo startym serem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin