Makaron z miodem i orzechami .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

600 gr. makaronu typu rurki (duże)

jeden słoiczek gęstego miodu (ok. 200 gr.)

150 gr. wyłuskanych orzechów,

skórka jednej pomarańczy

 

Wykonanie:

 

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie przerywając jego gotowanie jak już osiągnie twardość "al dente". W małym rondelku rozpuścić na bardzo małym ogniu miód wspólnie ze skórką z pomarańczy z której usunąć należy i odciąć do maksimum jej białą część i pokroić ją na bardzo wąskie pasemka. Również orzechy należy zetrzeć na bardzo drobne kawałeczki.

W wazie lub w głębokim półmisku ułożyć jedną warstwę ugotowanego makaronu, polać ciepłym miodem i posypać tartymi orzechami, postępować podobnie z kolejnymi warstwami aż do czasu wykończenia przygotowanych składników. Należy tak rozdysponować masę aby wierzchnią ostatnią masą był miód oraz orzechy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin