Składniki:
- 2 kulki mozzarelli (100 - 150 g)
- 400 g włoskiego makaronu penne lub fusili
- 2 wąskie cukinie pokrojone w grube plastry
- 1 cebula pokrojona w paseczki
- 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- parmezan
Sposób przyrządzania:
Nastawić osoloną wodę na makaron i rozgrzać oliwę na patelni. Do gorącej oliwy wrzucić cebulę i czosnek, lekko zrumienić, dodać cukinię i paprykę i podsmażyć. Dodać sól i pieprz.
W tym czasie ugotować makaron al dente, odcedzić. Dodać do gorących warzyw, podrzucić kilka razy na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę i zamieszać. Podawać z parmezanem.
WYBCZ