makaron z czosnkiem, kaparami i bazylią.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

50 dag makaronu muszelek

 

5 ząbków czosnku

 

łyżka kaparów

 

3 łyżki orzeszków piniowych lub cashew

 

15 dag sera mozarella

 

45 ml oliwy z oliwek

 

30 ml soku z cytryny

 

2 łyżki posiekanej pietruszki

 

pieprz

 

smażona bazylia do dekoracji

 

 

Wykonanie:

 

Gotujemy makaron al. dente. Smażymy bazylię: rozgrzewamy w naczyniu olej słonecznikowy, wrzucamy do niego garść umytych i wysuszonych listków bazylii (uwaga, olej może pryskać).

 

Po kilku sekundach, gdy staną się przeźroczyste, wyławiamy je łyżką durszlakową i układamy na papierowych ręcznikach, które wchłoną nadmiar tłuszczu.

 

Następnie rozgrzewamy oliwę na małym ogniu, wrzucamy czosnek, kapary i orzeszki, smażymy na złoty kolor.

 

Dodajemy sok z cytryny, starty ser i posiekaną pietruszkę. Polewamy tym sosem gorący makaron, posypujemy pieprzem, dekorujemy smażoną bazylią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin