ZUPA FASOLOWA Z MAKARONEM
Składniki: (na 4 porcje)- 1 siekana cebula- 1 pokrojona łodyga selera naciowego- 2 pokrojone marchewki- 75 ml (5 łyżek oliwy z oliwek)- liść laurowy- 1 szklanka białego wina (dowolne)- 1,2 litra (5 szklanek) wywaru warzywnego- 400 g (3 szklanki) pomidorów z puszki pokrojonych- 175 g (1 1/2 szklanki) makaronu do zup, kokardki lub muszelki- 400 g (3 szklanki) odcedzonej fasoli borlotti z puszki- 250 g szpinaku, umytego, bez łodyżek- sól- świeżo mielony czarny pieprz- 50 g (2/3 szklanki) świeżego, startego parmezanuSposób przyrządzania:1. Do dużego rondla wlać oliwę, wsypać pokrojoną cebulę, seler i marchew. Obsmażyć na średnim ogniu 5 minut, mieszając czasami, aż warzywa zmiękną.2. Dodać liść laurowy, wino, wywar warzywny, pomidory i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie.3. Dodać makaron, fasolę i znowu zagotować, gotować na wolnym ogniu 8 minut, aż makaron będzie al dante. Często mieszać, aby makaron się nie zlepiał. 4. Doprawić do smaku, dodać szczypiorek i gotować jeszcze dwie minuty. Podawać zupę posypaną parmezanem.
WYBCZ