Zupa jabłkowa .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

400 g jablek,

 

50- 100 g cukru,

 

100 ml śmietany,

 

mały kawałek cynamonu,

 

3- 4 goździki,

 

1,5 l wody,

 

200 g jablek do pieczenia,

 

4 lyzeczki surowych zurawin lub konfitur z calych jagod,

 

70 g cukru do zurawin.

 

Sposób wykonania:

 

1. Jabłka opłukać, obrać, wyciąć gniazda nasienne.

 

Pokroić w ćwiartki, zalać gorącą wodą, dodać cynamon, gozdziki i 50- 100 g cukru (zaleznie od kwaskowatosci jabłek).

 

Gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie sie rozgotują.

 

2. Ugotowana zupę przetrzec przez sito (wyjac cynamon i gozdziki).

 

Doprawić śmietaną, wymieszać, ochłodzić, wstawić do lodowki na 2 godz.

 

3. Jabłka do pieczenia obrać.

 

Każde jabłko przekroić na pół, usunąć pestki.

 

Połówki pokroić na półkoliste plasterki.

 

4. Zurawiny opłukac, sparzyc wrzątkiem, odcedzic na sicie.

 

Włożyc do miseczki i wymieszać z 4 łyżeczkami cukru.

 

5. Na lekko natłuszczonej blasze ulożyć plasterki jabłek, posypać cukrem.

 

Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec.

 

6. Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać przypieczone jabłka i łyżeczkę żurawin.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin