Składniki:
400 g jablek,
50- 100 g cukru,
100 ml śmietany,
mały kawałek cynamonu,
3- 4 goździki,
1,5 l wody,
200 g jablek do pieczenia,
4 lyzeczki surowych zurawin lub konfitur z calych jagod,
70 g cukru do zurawin.
Sposób wykonania:
1. Jabłka opłukać, obrać, wyciąć gniazda nasienne.
Pokroić w ćwiartki, zalać gorącą wodą, dodać cynamon, gozdziki i 50- 100 g cukru (zaleznie od kwaskowatosci jabłek).
Gotować na małym ogniu tak długo, aż jabłka całkowicie sie rozgotują.
2. Ugotowana zupę przetrzec przez sito (wyjac cynamon i gozdziki).
Doprawić śmietaną, wymieszać, ochłodzić, wstawić do lodowki na 2 godz.
3. Jabłka do pieczenia obrać.
Każde jabłko przekroić na pół, usunąć pestki.
Połówki pokroić na półkoliste plasterki.
4. Zurawiny opłukac, sparzyc wrzątkiem, odcedzic na sicie.
Włożyc do miseczki i wymieszać z 4 łyżeczkami cukru.
5. Na lekko natłuszczonej blasze ulożyć plasterki jabłek, posypać cukrem.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, zapiec.
6. Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać przypieczone jabłka i łyżeczkę żurawin.
WYBCZ