----ZUPA GULASZOWA -------
2 l bulionu 30dag wołowiny 30 dag piersi z drobiu, kminek 2 cebule, 60dag ziemniaków 2 papryki, czosnek mielona papryka 3 pomidory, majeranek, sól... Mięso kroimy w drobna kostkę, osobno podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Wołowinę zalewamy bulionem ,gotujemy z kminkiem.. Mięso drobiowe smażymy z połową cebula oraz miąższem papryki.. Dodajemy pokrojone ziemniaki i pomidory oraz mięso drobiowe.. Dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku... Gotujemy ,aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy mielona papryka, majerankiem i solą
Żurek w chlebie 2 małe okrągłe chlebki 1/2 litra zakwasu marchew, seler, cebula 8 małych jajek ziele angielskie, liść laurowy 4 suszone grzyby sól, pieprz białko jajka 0,25 litra śmietany Pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i grzyby zalać 2 litrami wody i gotować przez godzinkę. Przecedzić, dodać zakwas, przetarty czosnek i pogotować chwilkę. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, przyprawić do smaku. Z chlebków odciąć wierzchy, wydrążyć miąższ. Środki posmarować białkiem, zapiec. Do tak przygotowanych chlebków wlać żur. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
ZUPA ŻUREK PO WARSZAWSKU Przepis: 25 dag kiełbasy i porcja włoszczyzny 5 suszonych grzybków 1-2 ząbki czosnku sól przyprawa warzywna typu vegeta 2 szklanki żurku z butelki garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek) * Jajka ugotowane na twardo Grzyby dokładnie umyć, zalać przegotowaną wodą (powinna zaledwie przykrywać grzyby) i odstawić przynajmniej na godzinę (najlepiej na noc). Włoszczyznę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Zalać 3 szklankami wody z dodatkiem przyprawy warzywnej, dodać obraną z osłonek kiełbasę oraz grzybki, gotować 30 minut, przecedzić. Włoszczyznę odłożyć i przeznaczyć do przygotowania kolacyjnej sałatki, a kiełbasę pokroić w plasterki, zaś grzybki - w paseczki. Dodać do wywaru, dolać żurek z butelki. Czosnek zmiażdżyć lub drobniutko posiekać, dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, zagotować. Żurek ponalewać do talerzy (najlepiej do fajansowych albo kamionkowych miseczek), do każdej porcji wkładać połówkę jajka ugotowanego na twardo i posypywać obficie posiekaną zieleniną.
Żurek wielkanocny z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem! Składniki na 4 porcje 300 g białej kiełbasy 1 cebula 2 szklanki żuru 80 g wędzonego boczku 2 łyżki tartego chrzanu kilka suszonych grzybów 2 ugotowane na twardo jajka 150 ml śmietany 36% 1 łyżka oleju 2 łyżeczki majeranku pół łyżeczki kminku sól czosnkowa pieprz czarny mielony Etapy przygotowania… Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Zupa wielkanocna 25 dag mięsa wieprzowego bez kości 25 dag włoszczyzny (bez kapusty) 1.25 l wody 0.25 l żuru 5 jajek 25 dag białej kiełbasy 25 dag białego sera 10 dag śmietany 12% ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Z mięsa, kiełbasy i włoszczyzny ugotować wywar. Wywar przecedzić. Dodać do wywaru pokrojone w kostki: ugotowane mięso, warzywa, białą kiełbasę i jajka na twardo. Wlać żur, dodać ser i roztarty czosnek doprawić solą i pieprzem, wlać śmietanę i zagotować. Serwować natychmiast po zagotowaniu
Żur wielkanocny z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem! Składniki na 4 porcje 300 g białej kiełbasy • 1 cebula • 2 szklanki żuru • 80 g wędzonego boczku • 2 łyżki tartego chrzanu • Kilka suszonych grzybów • 2 ugotowane na twardo jajka • 150 ml śmietany 36% • 1 łyżka oleju • 2 łyżeczki majeranku Prymat • Pół łyżeczki kminku Prymat • Sól czosnkowa Prymat • Pieprz czarny mielony Prymat Etapy przygotowania… Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.
Wielkanocny barszcz plasterki pieczonych domowych wędlin ,dlatego "wielkanocny" jaja na twardo(tyle ile porcji),wędzony boczek ze skórą 2 kg burakow, sol, pieprz, vegeta, majeranek, 1 liść laurowy kilka goździków,ziele angielskie ,łyżka cukru ,łyżka octu winnego czosnek ,Kawałek wędzonego mięsa (najlepiej żeberka) 1. buraki obieramy kroimy w plasterki ,dokładamy kilka ząbków czosnku ,liść laurowy, ziele angielskie majeranek, goździki ,łyżeczkę soli, łyżkę cukru. Zalewamy przegotowaną wodą odstawiamy na kilka godzin. 2. Gotujemy dokładając skórę z boczku i wlewając ocet lub sok z cytryny kiedy zacznie wrzeć. Dodajemy vegetę i pieprz. Odcedzamy kiedy zacznie mięknąć skóra z boczku i żeberka.(ok.30.min) wsypujemy wędliny pokrojone w paseczki. Nakładamy do bulionkow dodając jajka pokrojone w ćwiartki.
Zupa grochowa na boczku wędzonym! SKŁADNIKI… groch łuskany połówki 1/2 kg marchewka 3-4 sztuki pietruszka 1 sztuka boczek wędzony surowy 30-40 dag ziemniaki średnie 6-8 sztuk ziele angielskie 3-4 sztuki listek laurowy 2-3 sztuki cebula 1 sztuka cienka kiełbasa krótka 2-3 pętka majeranek Sposób przyrządzania…. Boczek pokroić w kostkę i dobrze podsmażyć na patelni. Wlać do garnka ok 2,5-3 litry wody, dodać ziele angielskie, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, podsmażony boczek i groch. Podsmażyć na patelni kiełbasę dodać i gotować około 30-35 minut. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni. Wyjąc marchewkę i pokroić w kostkę. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze około 15 minut, dołożyć pokrojoną marchewkę. Zupę doprawić solą, pieprzem i koniecznie majerankiem. Zupa stygnąc zrobi się nieco gęsta. Smacznego :)
szaszko