Straz pozarna
Składniki
Ciasto kruche:200g maki100 g cukru100 g margaryny1 jajkoszczypta proszku do pieczeniaMasa:2 sloiki wisni (kazdy po 720 ml)1 budyn waniliowy1 lyzka cukruKruszonka:110 g maki100 g cukru90 g margaryny100 g migdalow1/2 lyzeczki cynamonuWierzch:400 ml smietany kremowki2 cukry waniliowe2 smietan-fixykakao
Ciasto kruche:Z podanych skladnikow zagniesc ciasto. Zawinac w folie i wstawic na 45 min. do lodowki. Po czasie wylepic nim tortownice.Masa:Osaczyc wisnie. Z zalewy wisniowej zostawic 250 ml z czego 4-5 lyzek odlac do miseczki i wymieszac z budyniem. Reszte zalewy zagotowac i ugotowac na niej budyn. Do gotowego budyniu dodac wisnie i razem wymieszac. Gotowa mase wylac na ciasto.Kruszonka:Z podanych skladnikow zrobic kruszonke i posypac nia mase wisniowo- budyniowa. Calosc piec w 175°C przez 50-60 minut.Po upieczeniu dobrze wystudzic.Wierzch:Smietane ubic na sztywno ze smietan-fixem i cukrem waniliowym. Calosc nalozyc na ciasto i posypac kakao.Zamiast kremowki mozna uzyc gotowej smietany w pojemniczku.
elunia01