Biała rolada.docx

(12 KB) Pobierz

Biała rolada

 

·         Ciasto:

·         1/2 szklanki mąki tortowej

·         4 łyżki cukru

·         4 jajka

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

·         Krem:

·         1/2 l śmietany kremówki

·         20 dag białej czekolady

·          

·         Dodatkowo:

·         1 galaretka truskawkowa

·         małe beziki

·         czekoladowe wiórki

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 15 min. Upieczoną roladę jeszcze gorącą zwijamy w rulon.

Krem: Śmietanę zagotować z białą czekoladą i ostudzić (przed ubijaniem schłodzić), ubić na gęsty krem.
Galaretkę ugotować i ostudzić.
Zimną roladę rozwinąć, na jednym brzegu posmarować gęstniejącą galaretką i uzupełnić kremem śmietankowym (pamiętając o zostawieniu do dekoracji). Zwinąć delikatnie roladę, posmarować resztą kremu, posypać wiórkami z czekolady i ułożyć beziki. Schłodzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin