Biała rolada
· Ciasto:
· 1/2 szklanki mąki tortowej
· 4 łyżki cukru
· 4 jajka
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
· Krem:
· 1/2 l śmietany kremówki
· 20 dag białej czekolady
· Dodatkowo:
· 1 galaretka truskawkowa
· małe beziki
· czekoladowe wiórki
Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na szeroką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do 15 min. Upieczoną roladę jeszcze gorącą zwijamy w rulon.Krem: Śmietanę zagotować z białą czekoladą i ostudzić (przed ubijaniem schłodzić), ubić na gęsty krem.Galaretkę ugotować i ostudzić.Zimną roladę rozwinąć, na jednym brzegu posmarować gęstniejącą galaretką i uzupełnić kremem śmietankowym (pamiętając o zostawieniu do dekoracji). Zwinąć delikatnie roladę, posmarować resztą kremu, posypać wiórkami z czekolady i ułożyć beziki. Schłodzić.
elunia01