Strudel z twarogiem, śliwkami i figami.doc

(128 KB) Pobierz
Strudel z twarogiem, śliwkami i figami

Strudel z twarogiem, śliwkami i figami

 

Strudel z twarogiem, śliwkami i figami

Składniki:

·         1 arkusz ciasta filo o wymiarach 50 x 30 cm (wykonany z ciasta o wadze 90 g)

Nadzienie śliwkowo - figowe:

·         120 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej kalifornijskich)

·         120 g suszonych, miękkich fig

·         50 ml rumu

·         30 ml wody

·         1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

·         szczypta cynamonu

·         szczypta mielonych goździków

Nadzienie twarogowe:

·         250 g mielonego twarogu

·         3 łyżki cukru pudru

·         1 jajko

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pół opakowania budyniu waniliowego 

Śliwki i figi drobno pokroić w kostkę. Rum wymieszać w małym garnku z wodą i cukrem waniliowym, lekko pogrzać. Dodać kawałki suszonych owoców z przyprawami, odstawić do naciągnięcia.

Twaróg wymieszać starannie z jakiem, cukrem pudrem i mąką.

Dwa rodzaje nadzienia rozłożyć na cieście, zostawiając wolne brzegi, około 2 cm. Pomagając sobie ręczniczkiem zwinąć struclę wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę, posmarować roztopionym masłem.

Strudel z twarogiem, śliwkami i figami

Piec w temperaturze

180ºC około 35 minut. Oprószyć cukrem pudrem, podawać gorące.

Kroić nożem z piłką, na ukos, krojąc na 2,5 cm kawałki.

Smacznego :)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin