Składniki:
· 1 arkusz ciasta filo o wymiarach 50 x 30 cm (wykonany z ciasta o wadze 90 g)
Nadzienie śliwkowo - figowe:
· 120 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej kalifornijskich)
· 120 g suszonych, miękkich fig
· 50 ml rumu
· 30 ml wody
· 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
· szczypta cynamonu
· szczypta mielonych goździków
Nadzienie twarogowe:
· 250 g mielonego twarogu
· 3 łyżki cukru pudru
· 1 jajko
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pół opakowania budyniu waniliowego
Śliwki i figi drobno pokroić w kostkę. Rum wymieszać w małym garnku z wodą i cukrem waniliowym, lekko pogrzać. Dodać kawałki suszonych owoców z przyprawami, odstawić do naciągnięcia.
Twaróg wymieszać starannie z jakiem, cukrem pudrem i mąką.
Dwa rodzaje nadzienia rozłożyć na cieście, zostawiając wolne brzegi, około 2 cm. Pomagając sobie ręczniczkiem zwinąć struclę wzdłuż krótszego boku. Przełożyć na blachę, posmarować roztopionym masłem.
Piec w temperaturze
180ºC około 35 minut. Oprószyć cukrem pudrem, podawać gorące.
Kroić nożem z piłką, na ukos, krojąc na 2,5 cm kawałki.
Smacznego :)
C.Te.Raz