Tort Biedronka.doc

(124 KB) Pobierz
Tort Biedronka

Tort Biedronka

 

 

 

Ciasto

- 6jajek,
- 6 łyżek cukru,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0,5l),
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia.
 

I warstwa Masa budyniowa
 -0,5l. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- ok. 1/3 szkl. cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- masło (200 - 250g),

II warstwa
- 1 galaretka truskawkowa

"ubranko" biedronki, to barwiony odpowiednio sztuczny marcepan

 

Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia
- Oddzielić białka od żółtek
- Ubić żółtka z połową cukru (do białości)
- Ubić białka na sztywno, tak by powstał ślad po nożu.
- Dodawać pomału drugą połowę cukru i białej ubijać aż masa stanie się błyszcząca.
- Pomału dodawać do białek masę, żółtkową i dalej ubijać
- gdy masy się dobrze połącz dodawać pomału składniki suche. i  delikatnie to wymieszać.
-  Puszystą masę wylać do wcześnie przygotowanej miski (posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).

Piec ok 50 min. w temperaturze 160-170 stopni, suchość sprawdzić

patyczkiem. Gdy już ciasto będzie upieczone, zostawić je na ok 10 min w wyłączonym piekarniku.
 Później  delikatnie wyjąć z miski i wystudzić na kratce.
Przekroić na 3 blaty.
Ciasto jest dobrze upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi.

Przygotowanie masy budyniowej:
Z 0,5l mleka odlać jedną szklankę, a resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W tej 1 szk. mleka rozmieszać obie mąki. Wlać do gotującego się mleka z cukrem. pogotować kilka minut, ciągle mieszając.  Taki budyń odstawić do ostygnięcia. Kiedy budyń jest już zimny, ucieramy mikserem masło  Do dobrze utartego masła dodajemy po łyżce zimny budyń. Musimy zawsze pamiętać, by masło i budyń w chwili łączenia miały taką samą temperaturę.

 Przełożenie ciasta wygląda tak:
Ciasto kładziemy tak, by wyglądało jak miska odwrócona do góry dnem.
Naponczowane ciasto- masa budyniowa (tej nie nakładam wszystkiej, tylko gdzieś 1/3 zostawiam do wysmarowania całego ciasta)- n. ciasto- galaretka- n. ciasto.  Smaruję wierz pozostałą masą, tak by masa którą pokrywam ciasto dobrze przylegała.
Zostawiamy to na jakąś godzinę, aby dobrze zastygło (najlepiej w lodówce), później, trzeba je przekroić gdzieś w 1/3 pionowo (po prostu odcinamy głowę). Tę mniejszą część okładamy marcepanem zabarwionym na czarno, później przyklejamy oczy.
pozostałe 2/3 ciasta okładamy marcepanem zabarwionym na czerwono, później doklejamy kropki. Składamy ciasto, dodajemy czułki (ja je kupuję w pasmanterii i część która jest w cieście owijam folią spożywczą.) i  mamy biedronkę, jak żywą.
W podobny sposób możemy wykonać pszczółkę.
"Owady" te wypatrzyłam w galerii tortowni ( www.tortownia.pl ). Wiem  ze dzieci uwielbiają takie torty.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin