· udka z kurczaka 4 szt
· vegeta 2 łyżki
· sól czosnkowa 3 szczypty
· majeranek 1 łyżka
· masło 1/2 kostki
· pieprz czarny 1 szczypta
· olej 10-12 łyżek
· papryka czerwona 2 łyżki
· ziemniaki 80 dag
Udka dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Do miski wlać kilka łyżek oleju i dosypać każdej przyprawy. Wymieszać przyprawy z olejem i nacierać nimi udka. Pozostawić na godzinę udka w maceracie. W między czasie obierz ziemniaki – duże przekrój na połówki.Udka ułożyć na blasze, włożyć pół kostki masła i podsmażyć na ogniu na kuchence. Rozgrzać piekarnik, podlać udka przegotowaną wodą i piec ok. 50 minut. Co jakiś czas zajrzeć i polać wytworzonym sosikem. Nie przewracać udek, skórka sama się zarumieni i będzie chrupka.10 minut od włożenia udek do piekarnika zacznij gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 20 minut, następnie odcedź i włóż na blachę do pieczonego kurczaka co jakiś czas polewając je także sosem z kurczaka. Podawać z surówkami
olawa62