Sos do ryżu i placek ze śliwkami.docx

(12 KB) Pobierz

Sos do ryżu

 

3 kg pomidorów

1 g cebuli

1 puszka ananasa

1 puszka kukurydzy

1 puszka pędów bambusa

3 czerwone papryki

 

Pomidory i cebulę obrać, pokroić i posolić (1 łyżka), odstawić na noc do lodówki. Zlać sok (usunąć). Przełożyć do garnka, dodać ½ łyżeczki chili, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczkę Vegety,  2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę pieprzu, 2 szklanki cukru, 1,5 szklanki octu.

Gotować 40 minut, potem dodać paprykę w kostkę, kukurydzę, ananasa, pędy i gotować 15 minut. 2 łyżki mąki kartoflanej rozpuścić w ¾ szklanki wody, dodać do sosu i zagęścić. Gorące wkładać do słoików.

 




 


Ciasto ze śliwkami

 

Biszkopt:

6 jajek

5 łyżek mąki tortowej

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

½ proszku do pieczenia

 

Krem:

2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

2 cukry waniliowe

2 budynie

2 kostki masła

½ kg śliwek kalifornijskich

 

Śliwki namoczyć w wódce, odsączyć i drobno posiekać. Utrzeć masło i utrzeć budyń.

 

Polewa:

2 gorzkie czekolady rozpuścić w ½ szklanki śmietany słodkiej i ½ kostki masła.

 

Upiec placek kakaowy, masa na placek, ułożyć pokrojone śliwki i zalać polewą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin