przepisy na ciasta z nk.doc

(141 KB) Pobierz

BABKA ŚMIETANKOWA

4 jajka
1 1/2 szkl. cukru
1 1/2 szkl. śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
3 szkl. mąki tortowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
można dodać rodzynki (jeśli kotoś lubi)
Jajka ubić z cukrem, dodać cukier waniliowy, śmietanę i jeszcze chwilkę ubijać następnie dodajęmy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki dokładnie łączymy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 st. na złoty kolor (można sprawdzić wykałaczką lub zapałką).
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

PRZEPYSZNE

Upiec jasny lub ciemny biszkopt i przekroić na pół.

Masa jabłkowa:
1 kg. winnych jabłek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru ( lub do smaku )
1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
Jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach dodać masło i chwilę prażyć na wolnym ogniu pod przykryciem, gdy już będą rozsmażone dodać cukier wymieszać i jeszcze chwilkę przytrzymać na ogniu. Zdjąć z ognia dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia i chłodne wyłożyć na biszkopt.

Następnie po układać okrągłe biszkopciki.

Bita śmietana:
1/2 l. śmietany kremówki
cukier do smaku
3 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - ja dodałam kawę rozp. pomarańczową
Śmietanę ubić dodać cukier, kawę i na koniec dodać letnią żelatynę rozpuszczoną
w 1/4 szkl. gorącej wody.
Śmietanę wyłożyć na biszkopciki i przykryć drugą częścią biszkopta, następnie
polać polewą i posypać orzeszkami.

 

CIASTO EXTRA


Makowy:
8 białek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem,dodać mąke z proszkiem i mak.Wymieszać i upiec. Po wystygnięciu przekroić i przełożyć powidłami.

Biszkopt:
8 żółtek + 2 całe jajka
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem, dodać mąke z proszkiem i upiec biszkopt.
Po wystygnięciu przekroić biszkopt na pół. Galaretkę zieloną i czerwoną rozpuścić w 1 szkl. wody,każdą osobno. Ubić pół litra dobrze schłodzonej śmietany, rozdzielić na pół do jednej dodać tężejącą galaretkę czerwoną, a do dgugiej zieloną, dobrze wymieszać.

Przełożenie:
biszkopt przekrojony + masa czerwona + placek makowy posmarowany powidłami + masa zielona + biszkopt.

 

PYZIE

Upiec ciemny biszkopt i przekroić na pół.
*******************************************

Masa jabłkowa:
****************
1 kg. winnych jabłek
1 galaretka o dowolnym smaku ( ale najlepiej agrestowa )
1 łyżka masła
1-2 łyżki cukru kryształu
Jabłka zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Masło roztopić dodać jabłka,cukier i chwilę prażyć
na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać suchą galaretkę, dokładnie wymieszaći smażyć
jeszcze ok. 5 minut bez przykrycia.

Masa jogurtowa:
*****************
1 litr jogurtu owocowego ( bez owoców ) - ja dałam gratke o smaku truskawkowym
1 galaretka koloru jogurtu
1 łyżeczka żelatyny
Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką.

Dodatek:
*********
opakowanie okrągłych biszkoptów
starta czekolada

Przełożenie ciasta:
*********************
Biszkopt - masa jabłkowa - okrągłe boszkopty - 3/4 masy jogurtowej - biszkopt - pozostała masa jogurtowa - starta czekolada

 

WAFLOWA ROLADA

1 paczka wafki (trzy płaty wafli skruszyć)
1 galaretka czerwona (rozpuścić w 1 szkl. wody)
1 duża paczka herbatników ( skruszyć )
3 banany
1 margaryna
1 szkl. cukru
3 łyżki kakao
Margarynę, cukier i kakao zagotować dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać.
Dwie wafle posmarować ciepłą masą na brzegu położyć 1 1/2 banana i zawijać w roladę
( wafle można spryskać odrobiną rozpuszczonej galaretki wtedy łatwiej będzie je zwinąć).
Włożyć do lodówki aby dobrze stężało.

 

CIASTO ARCHITEKTA

Pieczemy biszkopt jasny-grubszy
Pieczemy biszkopt ciemny-cieńszy i po upieczeniu wycinamy w nim kieliszkiem lub małą literatką krążki
Ja upiekłam jeden biszkopt jasny wysoki i przekroiłam go na pół-w górnej części wyciełam krążki.

Masa budyniowa:
1 l. mleka
4 budynie śmietankowe
2 kostki masła lub margaryna tortowa
1 szkl. cukru
kakao do koloru
Z mleka, cukru, budyniu gotujemy budyń i przestudzamy go. Masło ucieramy dodając przestudzony budyń. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao.

Masa serowa:
50 dag. serków homogenizowanych waniliowych lub śmietankowych
2 galaretki czerwone
3-4 banany
1 cytryna
Galaretki rozpuszczamy w 1 1/2 szkl. wody, gdy zacznie tężeć lączymy je z serkami homogenizowanymi i mieszamy dokładnie. Banany obieramy i kroimy grubości ciemnego biszkoptu i każdy plaster moczymy w soku z cytryny.

Przełozenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z dziurami - w każdą dziurkę wkładamy banana - masa serowa - wycięte kółeczka - masa jasna - groszki dekoracyjne lub starta czekolada

 

CAPPUCCINO

Upiec ciemny biszkopt-najlepiej z 7 jajek.

Masa:
1 opakowanie biszkoptów okrągłych
2 łyżki żelatyny
2 żółtka i 1 jajko całe ubić z 1/2 szkl. cukru
4 serki homogenizowane waniliowe
1 szkl. mleka w proszku
1 masło lub margaryna Kasia
10 łyżek kawy cappuccino waniliowej rozpuściś w 1 szkl. mleka.
Utrzeć masło z serkami, dodać mleko w proszku, ubite jajka z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę.
Biszkopt przekroić na pół i praekładamy:
Biszkopt-masa-biszkopty namoczone w kawie-masa-biszkopt-polewa.

 

CIASTO PRZEKŁADANE

Placki:
4 jajka
1 szkl. cukru
1 margaryna
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem . Margarynę posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać do tego ubite jaja z cukrem i zagnieść. Ciasto podzielić na 6-8 części, rozwałkować, wyłożyć na blachę i piec każdą osobno na jasnozłoty kolor. Placki będą dość cienkie i przy zdejmowaniu z blachy należy uważać by się nie połamały.

Masa:
1 margaryna
1,5 szkl. cukru
1 łyżka kakao
1 litr mleka
7 łyżek mąki
1 cukier waniliowy
Margarynę rozpuścić w garnku, dodać mąkę, cukier, kakao i razem gotować. Następnie dodać mleko i gotować aż masa zgęstnieje. Gorącą masą przełożyć placki. W trakcie przygotowywania masę należy ciągle mieszać ponieważ łatwo może się przypalić. Ciasto polać polewą czekoladową.

 

HARATAniecEC

3 szkl. mąki
1 margaryna
2 żółtka
1 jajko całe
1 szkl. cukru
1/2 proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka octu
kakao do koloru
1 słoiczek dżemu najlepiej pożeczkowy lub wiśniowy
Z podanych składników zagnieśc ciasto, a jeśli nie chce się zagnieść to dodać śmietany gęstej. Dzielimy ciasto na trzy częsci, do jednej dodać kakao, jedną część ciasta białego zamrozić.

Masa serowa:
1 kg. sera
6 jajek
1 szkl. cukru lub cukier do smaku
2/3 margaryny
2/3 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe dodajemy prosto z torebki w proszku
1 aromat śmietankowy lub waniliowy
bakalie jak ktoś lubi
Ser zmielić 2 razy, ucierać i dodawać po 1 żółtku, margarynę roztopić i dodać pozostałe składniki a białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać. Białe ciasto rozwałkowane położyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmarować dżemem przykryć rozwałkowanym ciastem brązowym, wyłożyć masę serową i na wierzch zetrzeć ciasto białe wcześniej zamrożone. Pieć w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

 

BARTOSZ

4-5 jajka
3/4 szkl. oleju (takie skąpe)
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu
5 średnich jabłek
5-10 dag rodzynek (jak ktoś lubi)
1/2 szkl. orzechów (jak ktoś lubi)

Obrane jabłka kroimy w niezbyt grube plasterki. Jajka ubijamy z cukrem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wymieszamy lub miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka, rodzynki i orzechy dokładnie mieszamy i pieczemy w wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blaszce na złoty kolor. Po upieczeniu posypujemy wystudzone ciasto cukrem pudrem.

 

ZEBRA

2,5 szkl. mąki
2 szkl. cukru
1 szkl. gazowanego napoju pomarańczowego
0,5 szkl. oleju
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 pomarańczowy olejek zapachowy (aromat do ciast)
Ubić pianę z białek, a gdy będzie bardzo sztywna, dodać cukier i żółtka jaszcze chwile ubijać. Następnie wlać olej, napój pomarańczowy, olejek, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać ręcznie lub na naj mniejszych obrotach mikserem. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Do blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej taryą bułką wlewać łyżką na przemian białe i ciemne ciasto. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

 

PLACEK Z GALARETKĄ I PTASIM MLECZKIEM.

Składniki:
Ciasto: 8 jajek 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej proszek do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 1/2 l mleka 5 żółtek 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 kostki masła
Opis przygotowania:Ciasto: Z podanych składników pieczemy dwa biszkopty lub jeden i później przekrawamy na pół.
Krem: Zagotować mleko z cukrem .W drugim naczyniu wymieszać żółtka z mąkami i wlać na gotujące mleko ciągle mieszając.Całość wystudzoną ucieramy z masłem.Wszystko dzielimy na 2 części. Przełożenie placków: biszkopt ciemny krem ptasie mleczko powciskać w krem zostawiając ok 1 cm luki w które wlewamy tężejącą galaretkę na to dajemy drugą część kremu biszkopt ciemny. Wierz ciasta smarujemy 3 łyżkami kremu i ścieramy czekoladę lub wylewamy polewę.

 

Niebiańska rozkosz

Biszkopt:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
1/3 szklanki zimnej wody (przegotowanej)
kilka kropel aromatu śmietankowego

Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dkg Kasi
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe

Masa śmietankowa:
3/4 litra śmietanki 30%
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki żelatyny


Czas
pieczenia: 25 min
Wykonanie:
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do ubitych jajek. Wymieszać, wylać na prostokątną blachę i piec ok. 25 min w 180 stopniach.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczone w pozostałym mleku budynie. Do gorącego budyniu wmieszać Kasię i jeszce wszystko chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę wylać na ostudzony biszkopt. Wystudzić.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącej wody. Wsypać żelatynę i mieszać aż się wszystko rozpuści. Ostudzić.
Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i na koniec ostudzoną kawę z żelatyną.
Masę śmietankową wyłożyć na masę budyniową. Na wierzch zetrzeć gorzką czekoladę. Ciasto schłodzić w lodówce.

 

Kora dębu

 

Składniki
ciasto:8 białek
20 dag cukru
3 żółtka
10 dag orzechów siekanych
10 dag orzechów mielonych
10 dag kokosu
10 dag rodzynek
1 łyżka mąki pszennej i kartoflanej
łyżeczka proszku do pieczenia
krem:1puszka brzoskwiń
2 kostki masła
3 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe
łyżka mąki ziemniaczanej
3/4szklanki wody
5 żółtek
dodatki: delicje nasączone:(kawa z 2 łyzeczek zapażyć ostudzić przecedzić dodać kieliszek spirytusu) 2 galaretki brzoskwiniowe

moja kora orzechowa
białka ubić dodać cukier pod koniec żółtka i jeszcze ubijać dodać resztę składników wymieszać podzielić na dwie części i upiec.
sok z brzoskwiń zagotować z cukrem budynie mąka żółtka wymieszać z wodą wlać do gorącego soku -ugotować budyń masło utrzeć dodać budyń na ciasto nałożyć 1/2masy na to delicje nasączone przykryć 1/4 częścią masy na to drugie ciasto reszta masy rozłożyc pokrojone brzoskwinie zalać dwoma galaretkami rozpuszczonymi 3/4L wody.JEST PRZY NIM TROCHE PRACY ALE ZA TO JAK SMAKUJE!!!! OSTATNIO ZROBIŁAM NA TORTOWNICY POLAŁAM WIERZCH CZEKOLADĄ WYSZEDŁ SUPER TORT URODZINOWY 

 

POPLĄTANIEC
30 dkg margaryny
25 dkg cukru pudru
25 dkg mąki pszennej
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
cukier waniliowy
2/3 szkl.maku
2 łyżki kakao

Dodatkowo
2 galaretki wiśniowe
słoiczek wiśni drylowanych
1/2l.śmietany
1 galaretka agrestowa
Margarynę, cukier, żółtka utrzeć na puszystą masę. Jak bedzie utarta dodaje się mąkę wymieszaną z proszkiem i amoniakiem. Na koniec dajemy ubita pianę.
Ciasto dzielimy na 3 części
Pierwsze ciasto pieczemy białe.Do Drugiego dodajemy 2/3 szk.maku
Do Trzeciego dodajemy 2 łyżki kakao.Każdy placek pieczemy oddzielnie.

2 galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody. Gdy zacznie tężeć dodajemy do niej wiśnie.

Przekładanie
Na biały placek wylewamy tężejąca galaretkę z wiśniami. Na wiśnie dajemy placek kakaowy ,na to śmietanę ubit z galaretką rozpuszczoną w niepełnej szklance wody. Na tą śmietanę kładziemy placek makowy.
Na placek polewa lub odrobinę śmietany.

TAKIE SOBIE MOJE CIASTO

ciasto kruche
2 pełne szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru wanilinowego
1/2 szk cukru pudru
20dkg. masła
4 żółtka
Masa bezowa:
białka z 4 jaj
2 szk cukru pudru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Mąkę przesiać na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło.Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około 23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach ,(aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować masą bezową i orzechami.Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.

Krem :
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego(gotować 3 godz.)
1 masło
migdały do przybrania
Ostudzone mleko utrzeć z masłem.
Przekładamy:placek-krem- placek -cienko kremu-udekorować migdałami.

 

MAKOWIEC INACZEJ SZARLOTKA JAPOŃSKA
Ciasto:
8 jaj
25 dkg margaryny
40 dkg cukru pudru
30 dkg maku
60 dkg jabłek
10 łyżek kaszy manny
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Polewa:
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki zimnej wody
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem , dodawać do jednym żółtku, łyżce sparzonego i zmielonego maku . Dalej ucierać . Włożyć starte na grubej tarce jabłka. Wymieszać . Na koniec dodać ubitą pianę , kasze , bakalie i lekko wymieszać . Piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować około 4 min. Wystudzony placek polać ciepłą polewą.

 

BISZKOPT Z MAKIEM
**********************
8jajek
2szk.cukru
8 łyżek oleju
2 szk.mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA:
1,5szk.maku
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4szk.cukru
1 margaryna
aromat migdałowy

Upiec biszkopt i przestudzony przekroić .Mak zalać gorącą wodą ,po 20 min.zagotować i odstawić do wystygnięcia.Odsączyć i zemleć .Połączyć z jajami,mąką oraz aromatem.Zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia dodać mak.Gotującą gorącą masą przełożyć biszkopt.TUTAJ biszkopt przeciełam na 3 i dwa razy przełożyłam masą makową

 

BISZKOPT CIEMNY duży
8 jajek
1szk.i 2łyżki cukru
3/4szk mąki pszennej-resztę szklanki dopełnić kakao
1/2szk.mąki ziemniaczanej
2łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ,dodać cukier i dalej ubijać.Żółtka wymieszać z proszkiem-w trakcie ubijania białek urosną,dodać do białek i wymieszać.Dodać mąki z kakao i delikatnie wymieszać.Wlać w dużą tortownicę lub w 2 małe.Upiec

 

CIASTO Z KISIELU
1 szk.mąki
1 szk.kisielu w proszku (czerwony)
6 jaj
1 szk.cukru
1 szk.oleju
1,5 łyżeczki.proszku do pieczenia
Utrzeć jaja z cukrem,dodać reszte składników i dokladnie wszystko zmiksować .Piec ciasto 1 ok godzinę. Tym razem dodałam jabłka pokrojone w kostkę.

 

CIASTO AMERYKAŃSKIE
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 jaja
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
3/4 szkl. oleju
5 jabłek
orzechy , migdały ,rodzynki
Jajka utrzeć z cukrem. Następnie dodać mąkę i resztę składników - do tego momentu wyrabiać mikserem. Dodać jabłka pokrojone w kawałeczki i bakalie również pokrojone - od tego momentu mieszać łyżką - ciasta może wydawać się mało, ale nie przejmować się, wyrośnie. Piec w temp. 150 stopn

**** Cuszima ****

Ciasto 1) biszkopt z 4 jajek.
Ciasto 2) biszkopt kakaowy z 4 jajek.

Masa budyniowa: 1/2 L mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
25 dag margaryny (palma)
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń.
Utrzeć margarynę i dodać przestudzony budyń .

Masa truskawkowa:
45 dag truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe
2 szkl wody przegotowanej

Truskawki zmiksować i lekko zagotować.
W gorącej wodzie rozpuścić galaretki i połączyć z truskawkami.

Masa śmietankowa :1/2 L śmietany kremówki
3/4 szkl wody
1 galaretka czerwona

Galaretkę rozpuścić w przegotowanej wodzie.
Zimną śmietankę ubijać , a przed końcem ubijania dodać zimną galaretkę.

Dodatkowo: 1 paczka biszkopcików

Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny-masa budyniowa-1/3masy truskawkowej-biszkopciki-masa truskawkowa-bita śmietanka-biszkopt jasny-dekoracja

Masę truskawkową wkładamy jak już jest trochę tężejąca.

 

***3 bit na biszkopcie***
Składniki:
biszkopt
6 jajek
1 szklanka cukru
1 czubata szklanka mąki
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka oleju
...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin