chów królików metodami ekologicznymi.pdf

(861 KB) Pobierz
4203000 UNPDF
CHÓW KRÓLIKÓW
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
4203000.001.png
Autorzy:
1. dr in¿. Pawe³ Bielañski
2. dr in¿. Jan Zaj¹c
Instytut Zootechniki w Krakowie
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-46-9
Nak³ad: 5000 egz.
2
 
Spis treci
Wstêp .................................................................................................................... 4
Kierunki produkcji i dobór ras .............................................................................. 5
Wymagania rodowiskowe królików .................................................................... 9
Systemy utrzymania królików ............................................................................. 10
Zasady ekologicznego ¿ywienia .......................................................................... 13
Rozród królików .................................................................................................. 16
Odchów m³odzie¿y .............................................................................................. 18
Higiena i profilaktyka .......................................................................................... 20
Efektywnoæ ekologicznego chowu królików ..................................................... 22
Uzyskiwane wyniki produkcyjne ........................................................................ 22
Przeznaczenie produktu ....................................................................................... 23
Uwarunkowania op³acalnoci produkcji ekologicznej ........................................ 23
Za³¹cznik Nr 1 Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo ekologiczne
w roku 2003 ............................................................................................................ 24
3
Wstêp
Chów królików jest wa¿nym i przysz³ociowym, z gospodarczego punktu wi-
dzenia, kierunkiem produkcji zwierzêcej. Króliki, bowiem jako zwierzêta produk-
cyjne, charakteryzuj¹ siê wysokimi wskanikami cech u¿ytkowych, decyduj¹cych
w³anie o ich przydatnoci gospodarczej. Nale¿y tutaj wymieniæ:
1) du¿¹ p³odnoæ i plennoæ - w warunkach chowu ekologicznego, od 1 samicy
uzyskuje siê ponad 20-25 królików odchowanych w ci¹gu roku,
2) wczesne dojrzewanie i wysokie tempo wzrostu m³odych królików- króliki
ras typowo miêsnych mo¿na u¿ywaæ do rozp³odu ju¿ w wieku 4-41/2 miesi¹-
ca, przyrosty m³odych królików kszta³tuj¹ siê na poziomie oko³o 30 g/dzieñ;
3) króliki przy ¿ywieniu systemem tradycyjnym, wykorzystuj¹ paszê o ma³ej
przydatnoci dla innych zwierz¹t gospodarskich, a wiêc pasz o du¿ej zawar-
toci w³ókna;
4) wysok¹ wydajnoæ rzen¹ przekraczaj¹c¹ 55% oraz bardzo korzystny stosu-
nek miêsa do koci - w tuszkach króliczych stosunek ten wynosi jak 82:18,
co oznacza, ¿e z 1 kg tuszki uzyskuje siê oko³o 820 g czystego miêsa;
5) wysok¹ jakoæ miêsa, które jest zaliczane do miês bia³ych, lekkostraw-
nych i dietetycznych o wysokiej zawartoci wielonienasyconych kwasów
t³uszczowych;
6) wartociowe skóry odgrywaj¹ce powa¿n¹ rolê jako surowiec futrzarski zw³asz-
cza w krajach gdzie wystêpuj¹ zimy.
Ekologiczny chów królików oparty jest na przepisach zawartych w rozporz¹-
dzeniu Rady (EWG) nr 2092/91 (z pó. zmianami) w sprawie produkcji eko-
logicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i rodków
spo¿ywczych w celu w³¹czenia produkcji zwierzêcej.
4
Kierunki produkcji i dobór ras
Najczêciej spotyka siê podzia³ ras królików, wed³ug ich kierunku u¿ytkowania:
1) miêsne,
2) futerkowe,
3) we³niste.
· produkcja królików rzenych
Króliki ras miêsnych charakteryzuj¹ siê krêp¹ budow¹ cia³a i d³ugim tu³owiem
o dobrze rozwiniêtej partii tylnej. Odznaczaj¹ siê tak¿e wczesnym dojrzewaniem,
du¿ymi przyrostami masy cia³a, wysokimi wskanikami u¿ytkowoci rzenej oraz
dobrym wykorzystaniem paszy.
Z ras rednich normalnow³osych najwiêksze znaczenie przy produkcji królików
rzenych maj¹ nastêpuj¹ce rasy, nazywane czêsto rasami brojlerowymi: nowozelandz-
ka (bia³a i czerwona), duñska, kalifornijska, termondzka i srebrzysta francuska.
Przy rozpoczynaniu ekologicznej produkcji stado podstawowe mo¿na zakupiæ
w fermie tradycyjnego typu (wykaz ferm reprodukcyjnych posiada Krajowe Cen-
trum Hodowli Zwierz¹t, Warszawa, ul. Soko³owska 3 tel. (012) 6320142, e-mail:
kchz@kchz.agro.pl oraz jej regionalne centra na terenie ca³ego kraju). Uzyskane
potomstwo po spe³nieniu wszystkich wymaganych zaleceñ mo¿e zostaæ uznane za
ekologiczne.
Francuski srebrzysty
Rasa ta znana równie¿ pod nazwami srebrzysty du¿y, i srebrzysty szampañ-
ski- zosta³a wytworzona we Francji oko³o 1730 r. Odznacza siê harmonijn¹ budo-
w¹ cia³a, tu³owiem walcowatym i dobrze umiênionym.
Osobniki doros³e osi¹gaj¹ masê cia³a oko³o 4,5 kg. Uszy maj¹ stoj¹ce, miêsi-
ste, rednio d³ugie, o wyranie zaokr¹glonych koñcach; oczy i pazurki br¹zowe.
Barwa okrywy w³osowej jest srebrzysta (w odmianach jasnej i ciemnej); na g³o-
wie i koñczynach wystêpuj¹ ciemniejsze oznaki. Efekt srebrzystoci wywo³uj¹ bia³e
wierzcho³ki w³osów pokrywowych na tle popielato-niebieskiego podszycia. Ce-
cha ta mo¿e wystêpowaæ w po³¹czeniu z ka¿dym umaszczeniem zasadniczym;
rozró¿nia siê np. króliki czarnosrebrzyste, niebieskosrebrzyste i ¿ó³tosrebrzyste.
Skóry stanowi¹ cenny surowiec futrzarski.
Króliki tej rasy odznaczaj¹ siê wysokimi wskanikami u¿ytkowoci rzenej.
Udzia³ miêsa w tuszce wynosi ponad 82%. U¿ywane s¹ do produkcji materia³u
rzenego bêd¹ te¿ do krzy¿ówek miêdzyrasowych.
Szynszyl wielki (SW)
Króliki tej rasy zosta³y wyhodowane w 1920 roku w Anglii. Tu³ów królików
szynszyli du¿ych jest walcowaty i d³ugi, uszy stoj¹ce, miêsiste i stosunkowo d³u-
gie o zaokr¹glonych koñcach, oczy ciemnobr¹zowe. Barwa okrywy w³osowej jest
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin