Rewolucja Na Talerzu -s02e02.Pierogi.21.10.2010.docx

(153 KB) Pobierz

Odcinek 2

Premiera czwartek 21 października, godz. 22.00

PIEROGI

Pierogi to nasza duma narodowa i popisowe świąteczne danie. Nie zawsze mamy jednak czas, żeby je przygotować. Przekonamy was, że robienie pierogów nie musi być ani trudne ani nudne. A same pierogi mogą być zdrowe i nietuczące.

Pierwsza propozycja to tradycyjne, choć pieczone, pierogi z grzybami. Zdrowe i bez zawrotnej ilości tłuszczu. Olga i Agata wybrały do farszu boczniaki, najzdrowsze z dostępnych grzybów. Zawierają dużo białka i witamin. Kolejny składnik farszu to orzechy włoskie, które wpływają korzystnie na pracę mózgu i wspomagają pamięć. Kolejne przepis to azjatyckie pierożki, gotowane na parze. Aromatyczne, z dodatkiem imbiru, kolendry, chilli, mogą być idealną, bo lekką przekąską na waszych stołach. I wreszcie coś dla miłośników pierogów na słodko. Z nadzieniem śliwkowym z imbirem, miodem i migdałami będą słodką przyjemnością dla całej rodziny.

Zapraszamy również na dwie nowe domowe porady. Tym razem Agata pokaże wam jak najlepiej przechowywać świeże zioła, a Olga jak zrobić z domowy parownik by móc nawet bez większych wydatków gotować na parze.

W tym odcinku powiemy, dlaczego śliwki powinni jeść cholerycy, jakie właściwości ma imbir i czym go najlepiej obierać. Dowiecie się również, jaką przyprawą zastąpić sól i które zioła powodują, że szybciej trawimy jedzenie. Zapraszamy!

PIECZONE PIEROŻKI z boczniakami

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/pierogi%20z%20grzybami_final.jpg

Na ciasto:

-          2 szklanki mąki pełnoziarnistej

-          ok. 1 szklanki ciepłego mleka

-          10g drożdży

-          1 łyżka oliwy

-          sól

Na farsz:

-          250g boczniaków

-          1 cebula

-          3 ząbki czosnku

-          1 pęczek natki

-          50g orzechów włoskich

-          2 łyżeczki  octu balsamicznego

-          1 łyżeczka masła

-          sól, pieprz

Na sos:

-          1 jogurt nisko tłuszczowy

-          1 gałązka tymianku

-          sól i pieprz

 

Drożdże rozrobić z mlekiem i odstawić na ok. 10 minut. Do miski wsypać przesianą mąkę i sól. Dodać mleko z drożdżami, oliwę i zagnieść ciasto. Dokładnie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Przygotować nadzienie. Cebule i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać posiekane drobno grzyby i łyżeczkę masła. Przyprawić solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusić  ok.15 minut na małym ogniu, pod koniec dodać posiekaną natkę.

Ciasto rozwałkować, nałożyć  farsz i ulepić pierogi. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 20 minut.

Przygotować sos. Listki tymianku, wymieszać z jogurtem, posolić i popieprzyć. Upieczone pierożki podawać z sosem.

 

Tradycyjna porcja pierogów z grzybami 600 kcal, nasza wersja 340 kcal

Azjatyckie PIEROŻKI  NA PARZE

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/pierogi%20z%20miesem2_final.jpg

 

-          2 szklanka mąki pszennej

-          0,5 szklanki ciepłej wody

-          spora szczypta soli

na nadzienie:

-          1 pierś kurczaka

-          0,5 pęczka kolendry

-          2 cm imbiru

-          1 ząbek czosnku

-          1 łyżka sosu sojowego

-          szczypta chilli

na sos:

-          sok i skórka z 0,5 limonki

-          ¼ szklanki cieplej wody

-          2 łyżeczki brązowego cukru

-          1/2 papryczki chilli

-          garść listków kolendry

-          1łyżka sosu sojowego

-          2 ząbki czosnku

 

Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.

 

Tradycyjna porcja pierogów z mięsem 540 kcal, nasza wersja 220 kcal


PIEROGI NA SŁODKO ze śliwkami

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/pierogi%20ze%20sliwkami3_final.jpg

 

Na ciasto:

-          1 szklanka mąki pełnoziarnistej

-          ½ szklanki ciepłej wody

Na farsz

-          500 g śliwek

-          ½ cm startego imbiru

-          2 czubate łyżki miodu

-          4 łyżki płatków migdałowych

 

Mąkę zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Migdały uprażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Śliwki pokroić w kostkę, imbir zetrzeć. Miód rozgrzać w garnku, dodać starty imbir i zeszklić, wrzucić śliwki i podsmażać chwilę aż puszczą sok. Podsmażone śliwki przerzucić na sitko, by odsączyć je z soku. Odsączony sok przelać do garnka i zredukować na małym ogniu.  Odsączone śliwki wymieszać z 3 łyżkami uprażonych migdałów. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi z falbanką. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około ½ minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podajemy polane zredukowanym sosem i posypane 1 łyżką uprażonych migdałów.

 

Tradycyjna wersja pierogów na słodko 720 kcal, nasza wersja 390 kcal

Zgłoś jeśli naruszono regulamin