Antyrakowe wlasnosci kiszonej kapusty.pdf

(31 KB) Pobierz
Antyrakowe własności kiszonej kapusty
Antyrakowe własności kiszonej kapusty
Proces kiszenia kapusty jest związany z powstawaniem związków o znakomitych własnościach
przeciwnowotworowych - donieśli badacze fińscy na łamach "Journal of Agricultural and Food Chemistry".
Naukowcy od dawna podejrzewali kiszoną kapustę o własności antyrakowe. Jedną z głównych poszlak w tym
kierunku były wyniki badań epidemiologicznych przeprowadzonych na Polkach, które wyemigrowały do USA.
Okazało się, że częściej cierpią one na raka piersi niż rodaczki, które pozostały w ojczyźnie. Niektórzy badacze
przypisywali te różnice, mniejszemu spożyciu kiszonej kapusty przez polskie emigrantki.
Wyniki jednego badania sugerowały, że jakiś składnik kiszonej kapusty hamuje działanie estrogenów, tj.
żeńskich hormonów płciowych, które mogą mieć udział w rozwoju raka piersi. Jak dotąd nie udało się jednak
wyjaśnić jaki to składnik.
Zespół pod kierunkiem dr Eevy-Liisy Ryhanen podjął się analizy różnych biologicznie aktywnych składników
zawartych w kiszonej kapuście.
Okazało się, że w procesie fermentacji, jaki zachodzi w trakcie kiszenia kapusty, uwalniają się enzymy
rozkładające zawarty w surowej kapuście związek o nazwie glukozynolan, na kilka innych związków. Jednym z
głównych produktów tej reakcji są, znane ze swych własności antynowotworowych - izotiocyjaniany.
Wyniki doświadczeń na zwierzętach wskazywały, że związki z tej grupy mogą chronić przed rozwojem raka
sutka, jelita grubego, płuc i raka wątroby.
Jak zaobserwowali badacze, poza związkami z grupy izotiocyjanianów, w kiszonej kapuście znajdują się inne
"zdrowe" substancje nieobecne w surowej. Są to m.in. różne kwasy organiczne, jak kwas mlekowy, który
ułatwia trawienie.
"Wykazaliśmy, że kiszona kapusta może mieć przynosić więcej zdrowotnych korzyści niż surowa czy gotowana,
zwłaszcza jeśli chodzi o zwalczanie raka" - komentuje dr Ryhanen. "Teraz chcemy opracować najbardziej
optymalny proces fermentacyjny, tak by w trakcie kiszenia powstawało jak najwięcej izotiocyjanianów" -
dodaje.
Mimo, że w trakcie fermentacji następuje pewien ubytek witaminy C, to kiszona kapusta okazała się być nadal
bogatym jej źródłem, podobnie jak wielu związków mineralnych i błonnika.
Praca fińskich autorów po raz kolejny dowiodła, że warzywa z rodziny krzyżowych, do których oprócz kapusty
należą też brokuły, kalafior i brukselka, stanowią niezwykle bogate źródło związków o działaniu
przeciwnowotworowym.
Teraz pozostaje jednak do udowodnienia, że izotiocyjaniany wykazują antynowotworowe działanie nie tylko u
zwierząt, ale też u ludzi.
2002, 10, 18 , PAP
Zgłoś jeśli naruszono regulamin