Jaja smażone w cieście po cieszyńsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja sma¿one w cieœcie po cieszyñsku

Jaja smażone w cieście po cieszyńsku

 

Składniki:

8 jaj ugotowanych na twardo

2 jaja surowe

pół szklanki mąki

1/3 szklanki mleka

2-3 łki oliwy

łka masła

zielona pietruszka

l

 

Z surowych jaj oddziel żółtka od białek, a potem ubij z nich na sztywno pianę. Do miski przesiej mą, dodaj żółtka i wlej mleko oraz stopione masło. Wszystko razem posól i dokładnie wyrób. Dodaj pianę z białek i ostrożnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencjęstej śmietany.

 

Obrane ze skorupek jaja na twardo przekrój wzdł na pół, każ połówkę zanurz w cieście i smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Jaja podawaj udekorowane zieloną pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin