Pierogi małopolskie
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
żółtko
2 łyżki stopionej margaryny
sól
około pół szklanki letniej przegotowanej wody
50 dag kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby "odpoczęło". Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łyżce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.
Gacek13101988