Pierogi małopolskie.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierogi ma³opolskie

Pierogi małopolskie

 

Składniki:

ciasto:

40 dag mąki pszennej

żółtko

2 łki stopionej margaryny

l

około pół szklanki letniej przegotowanej wody

50 dag kiszonej kapusty

5 dag suszonych grzybów

10 dag startego żółtego sera

l, pieprz

 

Umyte grzyby namocz na noc, następnego dnia ugotuj i odcedź. Kapustę posiekaj, włóż do rondla i zalej gorącym wywarem z grzybów. Całość gotuj 30 minut, po czym odparuj. Grzyby drobno pokrój, wymieszaj z kapustą i przestudź. Następnie połącz z serem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

 

Przygotuj ciasto - na stolnicę przesiej mą, zrób w niej dołek, do którego wbij żółtko, wlej margarynę, a następnie posól i wyrób ciasto, dolewając wodę. Gładkie, elastyczne ciasto zawiń w ściereczkę i zostaw na kilka minut, aby "odpoczęło". Następnie rozwałkuj je na placki grubości około 3 mm, z których wykrawaj, np. szklanką, koła. Do każdego nałóż po łce przygotowanego wcześniej farszu i dokładnie zlepiaj.

 

Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia, podawaj polane masłem lub podsmażoną cebulką ze słoniną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin