przepis_grupaAB.htm

(10 KB) Pobierz
claudia.pl



Dieta dla grupy krwi AB
 

Menu dla osób z grupą krwi AB

Poniższe menu i przepisy powinny dać ci wyobrażenie o typowej diecie dla osób z grupą krwi AB. To menu jest umiarkowane pod względem zawartości kalorii i zbilansowane dla skutecznego metabolizmu grup AB. Osoba stosująca tę dietę będzie mogła utrzymać wagę oraz stracić trochę kilogramów.

Wybór alternatywnego pożywienia jest zalecany wówczas, gdy preferujesz lekkostrawne jedzenie lub jeśli pragniesz ograniczyć spożycie kalorii, a jednocześnie stosować dietę zrównoważoną i sprawiającą ci satysfakcję. Czasami będą występować składniki, które znajdują się na liście do unikania. Są to małe ilości, które nie powinny zaszkodzić.
 

dzień I

  • Śniadanie: woda z sokiem cytrynowym (po przebudzeniu), 200 ml soku grejpfrutowego, 2 kromki chleba ezekiela, ser jogurtowo-serowy, kawa.
  • Obiad: 18 dag -plasterek z piersi indyka, 2 kromki chleba żytniego, sałata Cezara, 2 śliwki, herbata ziołowa.
  • Podwieczorek: 1/2 szklanki jogurtu niskotłuszczowego z owocami, mrożona herbata ziołowa.
  • Kolacja: omlet tofu, smażone warzywa, sałata owocowa, kawa bezkofeinowa (ewentualnie czerwone wino).

dzień II

  • Śniadanie: woda z sokiem cytrynowym (po przebudzeniu), sok z grejpfruta, granola klonowo-orzechowa, mleko sojowe, kawa.
  • Obiad: tabbouleh, kiść winogron lub jabłko, mrożona herbata ziołowa.
  • Podwieczorek: melon miodunka z serkiem wiejskim, kawa lub herbata ziołowa.
  • Kolacja: pieczony królik, sałata z fasoli szparagowej, brokuły gotowane na parze i kalafior, niskotłuszczowy mrożony jogurt, kawa (ewentualnie czerwone wino).

dzień III

  • Śniadanie: woda z cytryną, sok z grejpfruta, 1 jajko w koszulce, 2 kromki chleba esseńskiego z masłem migdałowym, kawa.
  • Obiad: tofu sardynkowe lub tofu lasagna, sałata, 2 śliwki, herbata ziołowa.
  • Podwieczorek: sok owocowy z jogurtem.
  • Kolacja: gotowany łosoś ze świeżym koperkiem i cytryną, szparagi, sałatka ze szpinaku, kawa bezkofeinowa (ewentualnie czerwone wino).

PRZEPISY

  • Ser jogurtowo-ziołowy
    Składniki: 2 l jogurtu beztłuszczowego, 2 ząbki siekanego czosnku, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka stołowa oleju z oliwek.

    Wykonanie: przełóż jogurt specjalnej tkaniny do sera. Zwiąż tkaninę sznurem i pozwól wyciekać jogurtowi do zlewu lub wanny przez 4 i 1/2 do 5 godzin. Wyjmij jogurt z tkaniny i wymieszaj w misce z przyprawami i olejem. Przykryj i ochładzaj przez 1 do 2 godzin przed podaniem. Najlepiej podawać z surowymi warzywami.
  • Omlet tofu
    Składniki: 450 g tofu, osuszone i utarte na papkę, 5-6 grzybów portobello, posiekanych, 200 g utartej szalotki, 1 łyżeczka japońskiej mirin lub sherry, 1 łyżeczka stołowa sosu sojowego tamari, 1 łyżeczka stołowa świeżej pietruszki, 1 łyżeczka mąki z brązowego ryżu, 4 jajka, lekko ubite, 1 łyżka stołowa oleju canola.

    Wykonanie: połącz wszystkie składniki z wyjątkiem oleju. Rozgrzej olej na dużej patelni. Wlej połowę otrzymanej mikstury i przykryj pokrywką patelnię. Duś na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyjmij z patelni i usmaż pozostałą część. Podawaj ciepłe. Porcja na 3 do 4 osób.
  • Granola klonowo-orzechowa
    Składniki: 4 szklanki owsa, 1 szklanka otrębów ryżowych, 1 szklanka siemienia sezamu, 1/2 szklanki suszonych jeżyn, 1/2 szklanki rodzynek, 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1/4 szklanki oleju canola, 3/4 szklanki syropu klonowego.

    Wykonanie: rozgrzej piekarnik do 80 stopni C. W dużej misce wymieszaj owies, otręby ryżowe, siemię sezamu, suszone owoce, orzechy i wanilię. Dodaj olej i wymieszaj do osiągnięcia kleistej konsystencji. Przelej miksturę do nasmarowanej brytfanny i wstaw na 90 minut do piekarnika, co 15 minut mieszaj, aż mikstura przybierze kolor brązowy. Studź stopniowo.
  • Tabbouleh
    Składniki: 1 szklanka gotowanego prosa, 1 pęczek siekanej zielonej cebuli, 4 pęczki siekanej pietruszki, 1 pęczek siekanej mięty lub 2 łyżeczki stołowe suszonej mięty, 1 duży ogórek, obrany i posiekany, 1/3 szklanki oleju z oliwek, sok z 3 cytryn, 1 łyżeczka soli.

    Wykonanie: włóż proso do dużego naczynia. Dodaj posiekane warzywa, dobrze wymieszaj. Dodaj olej, sok z cytryny i sól. Podawaj ze świeżą zieloną sałatą. Jedz z liśćmi sałaty lub za pomocą widelca. Całość tworzy smaczną przekąskę lub sałatkę piknikową. Porcja na 4 osoby.
  • Pieczony królik
    Składniki: 2 króliki, 1 szklanka octu winnego jabłkowego, 1 mała cebula, siekana, 2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki mąki ryżowej, 1/4 łyżeczki pieprzu, cynamon, 1/3 szklanki margaryny.

    Wykonanie: Zdejmij skórę królików i potnij na kawałki. Marynuj mięso w occie, cebuli i słonej wodzie przez kilka godzin przed gotowaniem. Osusz. Obtocz kawałki w margarynie i mące. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 30 do 40 minut. Porcja na 4 do 6 osób.
  • Lasagna tofu-pesto
    Składniki: 450 g tofu zmieszanego z 2 łyżeczkami stołowymi oleju z oliwek, 1 szklanka pokruszonego sera mozzarella, 1 jajko, 2 paczki mrożonego lub świeżego szpinaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka oregano, 4 szklanki soku pesto (może być mniej), 9 szklanek ryżu lub lasagna z makaronuorkiszowego, gotowane, 1 szklanka wody.

    Wykonanie: wymieszaj tofu z jajkiem, szpinakiem i przyprawami. Warstwę jednej szklanki sosu umieść w brytfannie 24x38 cm. Następnie ułóż warstwę makaronu, dodaj sera, a następnie sosu. Powtarzaj te czynności, aż zakończysz makaronem i sosem na wierzchu. Piec w temperaturze 180 stopni C od 30 do 40 minut. Porcja na 4-6 osób.
  • Sałatka z fasolki szparagowej
    Składniki: 450 g zielonej fasolki szparagowej, sok z jednej cytryny, 3 łyżki stołowe oleju z oliwek, 2 ząbki czosnku (rozgniecione), 2 do 3 łyżek soli.

    Wykonanie: umyj dokładnie fasolę i usuń końcówki. Potnij na 5 cm kawałki. Gotuj w wodzie, aż będą kruche. Osusz. Po ostygnięciu ułóż w salaterce. Przypraw do smaku sokiem z cytryny, olejem z oliwek, czosnkiem i solą. Porcja na 4 osoby.
  • Sałatka ze szpinaku
    Składniki: 2 pęczki świeżego szpinaku, 1 pęczek cebuli dymki, sok z jednej cytryny, 1/4 łyżki stołowej oleju z oliwek, sól i pieprz do smaku.

    Wykonanie: umyj dokładnie szpinak. Posyp solą. Po paru minutach wyciśnij nadmiar wody. Dodaj posiekaną cebulę dymkę, sok z cytryny, olej, pieprz. Spożywać zaraz po przyrządzeniu. Porcja na 6 osób.

    Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney "Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi".

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin