Kutia.rtf

(5 KB) Pobierz
Kutia

Kutia

 

Składniki:

po 3/4 szklanki ziaren pszenicy i pęczaku

2 szklanki mleka

3/4 szklanki maku

po pół szklanki miodu i cukru

po 10 dag: orzechów, migdałów i rodzynek

laska wanilii

 

czak ugotuj na mleku na półsypko. Pszenicę umyj kilka razy i utrzyj ją w glinianej donicy, odrzucając zbierające się na wałku łupinki. Utartą zalej zimną wodą i gotuj do miękkości. Umyty i moczony przez noc mak dokładnie odcedź i zmiel w maszynce z drobnym sitkiem.

 

Stop cukier i md z przekrojoną na pół laską wanilii, wsyp posiekane orzechy i migdały oraz umyte i odsączone rodzynki. Całość zagotuj (wyjmij wanilię), po czym tuż przed podaniem wymieszaj z pęczakiem, makiem i pszenicą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin