Jabłkowy deser.rtf

(6 KB) Pobierz
Jab³kowy deser

Jabłkowy deser

 

Składniki na 4 porcje:

3-4 jabłka deserowe

4 łki wody

skórka otarta z połowy cytryny lub pomarańczy

3 łki cukru pudru

opakowanie śmietanki w proszku

niepełna szklanka mleka

do dekoracji:

4 łki rodzynek

 

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe cząstki. Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łki cukru pudru i skórkę z cytryny (lub pomarańczy). Teraz wymieszaj, włóż jabłka, całość zagotuj i gotuj pod przykryciem na niedużym ogniu około 10 minut. Miękkie jabłka ostudź i lekko rozgnieć widelcem. Śmietankę w proszku ubij z mlekiem, a pod koniec ubijania dodaj pozostałą ł cukru pudru.

 

Deser rozłóż do 4 pucharków: układaj w nich warstwami jabłka i śmietankę (zacznij od jabłek, zakończ śmietanką), na koniec udekoruj rodzynkami i odstaw do schłodzenia (do lodówki).

 

Uwaga! Rodzynki możesz umyć i namoczyć w ciepłej wodzie (15 minut), później odcedź i zalej na 10-15 minut 2 łkami wina lub rumu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin