Sałatka wielowarzywna.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka wielowarzywna

Sałatka wielowarzywna

 

Składniki:

po 50 dag: kalafiorów, marchwi, cebuli, papryki, ogórków kiszonych i pomidorów

zalewa (na każdy litr wody):

łka soli

2 łki cukru

łeczka Kwasku cytrynowego WINIARY

pieprz ziarnisty

ziele angielskie

nasiona kopru

bki czosnku (wedle upodobań)

łeczka oleju

 

Kalafiory rozdrobnij na różyczki i obgotuj. Obgotuj też oczyszczone i pokrojone w krążki marchew, cebulę i paprykę. Umyj ogórki i pomidory, i też pokrój je w talarki.

 

Wymieszaj dokładnie składniki zalewy. Każdy słój napełnij zalewą do 1/3 wysokości. Następnie warstwami - nie dociskając ich - ułóż poszczególne warzywa (powinny być całkiem pokryte zalewą).

 

Na wierzch każdego słoika wlej łeczkę oleju i zakręcone słoiki poddaj pasteryzacji - półlitrowe przez 20-25 minut, a większe - kilka minut dłej.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin