Konfitury z truskawek I.rtf

(5 KB) Pobierz
Konfitury z truskawek I

Konfitury z truskawek I

 

Składniki:

1 kg truskawek

1,3 kg cukru

250 ml wody

sok z cytryny

 

Truskawki opłucz na sicie, dokładnie je osącz, oczyść z szypułek i zasyp 500 g cukru. Odstaw na kilka godzin. Z reszty cukru i wody ugotuj syrop. Do wrzącego syropu włóż teraz owoce, całość zagotuj i odstaw.

 

Kiedy syrop ostygnie, postaw go na mały ogień i ogrzewaj, nie mieszając, ale potrząsając rondlem, aż owoce staną się szkliste. Następnie dodaj sok z cytryny, odszumuj. Gorące konfitury przełóż do wyparzonych słoików.

 

Sok możesz też wycisnąć z części mniej dorodnych owoców. Rozpuść w nim cukier i ugotuj syrop. Na wrzący włóż pozostałe owoce, dalej postępuj jak w przepisie. Uwaga: gotowanie konfitur dobrze jest rozł na kilka dni, ogrzewając je przez kilka minut i odstawiając na noc.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin