Składniki na ciasto:
· 1 szklanka cukru
· 6 żółtek
· 1 kostka margaryny
· 3 szklanki mąki
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 6-7 łyżek dżemu (najlepsze są powidła)
Wykonanie
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia - szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie część, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach, upiec na złoty kolor (180). Gdy ostygną, jeden placek posmarować dżemem, przykryć drugim.
Krem I:
· 1/2 litra mleka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 1 cukier waniliowy
· 1 kostka masła
Krem II:
· 20 dag orzechów
· 1 szklanka śmietany 30%
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy, wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować.
Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę.
Posypać kruszonymi orzechami. Gdy masa zastygnie, ciasto delikatnie pokroić w romby.
rasti