Ryszard_Bryla_Bezpieczne_stanowisko_pracy[1].txt

(646 KB) Pobierz
Ryszard Brya 
OCENA RYZYKA 
INSTRUKCJE STANOWISKOWE 
LISTY KONTROLNE 
Ryszard Brya Bezpieczne stanowisko pracy 
Ryszard Brya 
OCENA RYZYKA 
INSTRUKCJE STANOWISKOWE 
LISTY KONTROLNE 
Ryszard Brya Bezpieczne stanowisko pracy 

Ryszard Brya 



OCENA RYZYKA 
INSTRUKCJE STANOWISKOWE 
LISTY KONTROLNE 



Koordynator projektu 

Ilona Rybak 

Redaktor techniczny 

Zbigniew Cholewa 

Redakcja i korekta 

Magdalena Anio 

Projekt okadki 

Marcin Korus 

Skad, amanie i przygotowanie do druku 

Tomasz Pisarek, Micha Furmaniuk 

Recenzenci 

Marta yczba 
Jzef Kazior 
Roman Koczyk 

Copyright  by Wydawnictwo Elamed, 2007 

Elamed E. i R. Cholewa Spka jawna 
40-203 Katowice, al. Rodzieskiego 188 
www.elamed.pl 
e-mail: poligrafia@elamed.pl 
tel. 032 788 51 28 

Druk 
Drukarnia Wers Design, Bydgoszcz 

Przedruk, kopiowanie lub powielanie w jakiejkolwiek formie, w czci lub caoci, 
bez pisemnej zgody firmy Elamed jest zabronione. 


Spis treci 


Cel pracy ................................................................................................................................................................. 6 


I. Podstawowe definicje ........................................................................................................................................ 7 


II. Ocena ryzyka zawodowego ............................................................................................................................... 11


 II.1. Podstawowe pojcia ............................................................................................................................... 12 


II.2. Cele oceny ryzyka .................................................................................................................................. 12 


II.3. Zasady przygotowania oceny ryzyka ...................................................................................................... 12 


II.4. Informacje potrzebne do oceny ryzyka zawodowego ........................................................................... 13


 II.5. Identyfikacja zagroe ............................................................................................................................ 13 


II.6. Metodyka oceny ryzyka zawodowego .................................................................................................... 14 


II.7. Ocena ryzyka wedug Polskiej Normy PN-N 18002:2000 ................................................................... 14 


II.8. Ocena ryzyka wedug metody Risk SCORE .......................................................................................... 15 


II.9. Ocena ryzyka wedug metody PHA ....................................................................................................... 16 


II.10. Ocena ryzyka oparta na normie MIL STD 882 

 Systems Safety Manual nazwanej tutaj Vademecum Bezpieczestwa (VB) .................................. 16 


III. Wymagania dotyczce pomieszcze i stanowisk pracy ................................................................................ 19 


IV. Organizacja stanowisk pracy ............................................................................................................................ 25


 IV.1. Uwagi oglne ......................................................................................................................................... 26 


IV.2. Organizacja pracy dla wybranego stanowiska  spawacza ................................................................. 28 


V. Czynniki zagroenia rodowiska pracy ............................................................................................................. 31 


V.1. Podzia czynnikw rodowiska pracy ..................................................................................................... 32 


V.2. Metody ograniczenia lub likwidacji wpywu 
czynnikw niebezpiecznych, szkodliwych i uciliwych, wystpujcych w rodowisku pracy ............ 33 

VI. Badania i pomiary czynnikw szkodliwych dla zdrowia ................................................................................ 35 


VII. Lista kontrolna zagroe  czynnikw rodowiska pracy wystpujcych na stanowisku ......................... 37 


VIII. Dokumentowanie oceny ryzyka zawodowego .............................................................................................. 41 


IX. Oceny ryzyka zawodowego dla poszczeglnych stanowisk pracy ................................................................. 43 


IX.1. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska chemika-laboranta .......................................................... 44 


IX.2. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska elektryka w zakadzie ..................................................... 44 


IX.3. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska kierowcy wzkw widowych ........................................... 44 


IX.4. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska magazyniera .................................................................... 45 


IX.5. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska montera nawierzchni drogowych ................................... 46 



IX.6. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska piekarza-cukiernika ...................................................... 46 


IX.7. Ocena ryzyka zawodowego dla prac ziemnych 
dla stanowiska operatora koparko-adowarki .................................................................................... 46 

IX.8. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska pracownika warsztatu mechanicznego ....................... 47 


IX.9. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska pracownika stacji paliw ................................................ 47 


IX.10. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska lusarza-mechanika ..................................................... 47 


IX.11. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska kierowcy ........................................................................ 48 


IX.12. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska elektromontera ............................................................. 48 


IX.13. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska kucharza ....................................................................... 48 


IX.14. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska 
maszynisty urzdze oczyszczalni mechaniczno-biologicznej .......................................................... 49 

IX.15. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska obrbki skrawaniem metali ......................................... 49 


IX.16. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska posadzkarza-glazurnika ............................................... 49 


IX.17. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska pracownika administracyjno-biurowego ..................... 50 


IX.18. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska spawacza ...................................................................... 50 


IX.19. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska pracownika warsztatu samochodowego ..................... 50 


IX.20. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska zbrojarza-betoniarza .................................................... 50 


IX.21. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska murarza-tynkarza ......................................................... 51 


IX.22. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska sprztaczki biurowej ..................................................... 51 


IX.23. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska blacharza-lakiernika samochodowego ....................... 51 


IX.24. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska przedstawiciela handlowego ....................................... 51 


IX.25. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska nauczyciela chemii ....................................................... 52 


IX.26. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska 
onierza zasadniczej suby zawodowej ............................................................................................ 52 

IX.27. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska malarza budowlanego .................................................. 52 


IX.28. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska dekarza ......................................................................... 52 


IX.29. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska sprzedawcy-kasjera 
w sklepie spoywczym ......................................................................................................................... 52 

IX.30. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska pielgniarki ................................................................... 52 


IX.31. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska informatyka ................................................................... 53 


IX.32. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska portiera ......................................................................... 53 


IX.33. Ocena ryzyka zawodowego dla stanowiska stolarza ......................................................................... 53 


X. Instrukcja bezpieczestwa i higieny pracy ..................................................................................................... 115


 X.1. Uwagi oglne ....................................................................................................................................... 116


 X.2. Instrukcja producenta ......................................................................................................................... 117 


X.3. Instrukcja oglna (ramowa) bezpieczestwa i higieny pracy na stanowisku (szkic, schemat) ....... 117 


X.4. Instrukcja BHP dla stanowiska kucharza ........................................................................................... 119 


X.5. Instrukcja BHP dla stanowiska piekarza-cukiernika ........
Zgłoś jeśli naruszono regulamin