1. Cel ćwiczenia
· Poznanie teoretycznych wiadomości dotyczących azotu w środowisku glebowym
· Przedstawienie różnych postaci i zdolności przyswajania azotu przez rośliny
· Poznanie metod mineralizacji i trawienia materiału glebowego
· Określenie zawartości azotu w próbach glebowych
2. Zakres ćwiczenia
· Oznaczenie ogólnej zawartości azotu w próbach glebowych metodą Kjeldahla
· Wnioskowanie na temat zasobności gleby w azot na podstawie otrzymanych wyników
· Porównanie wyników analizy z danymi dostępnymi w literaturze
3. Metodyka badań
Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kjeldahla
· Po ostygnięciu przenieść do kolby o pojemności 100 ml i uzupełnić do kreski wodą destylowaną
· Pobrać 10 ml roztworu do kolbki o pojemności 100ml
· Dodać wody destylowanej do objętości 50 ml
· Wrzucić papierek lakmusowy i dodać kroplami 10% NaOH do zmiany zabarwienia papierka na kolor niebieski
· Uzupełnić wodą destylowaną do 100 ml
· Odebrać do pierwszej probówki 10ml próby, do drugiej 9,4ml
· Do drugiej probówki dodać 0,2 ml soli Seignetta i 0,4 ml odczynnika Nesslera, następnie wymieszać i odstawić na 10ml
Sprzęt:
· Waga techniczna
· Waga analityczna
· Zastaw sit
· Urządzenie do spalania i mineralizacji prób glebowych
· Spektrofotometr
Odczynniki:
· Stężony kwas siarkowy
· Perhydrol
· 10% NaOH
· Sól Seignetta
· Odczynnik Nesslera
4. Prezentacja i analiza wyników
1,6099 mgN/ml
1,5600 mgN/ml
Wynik średni – 1,58495 mgN/ml
Roztwór zerowy 0,3475 mgN/ml
1,58495-0,3475=1,23745 mgN/ml
Przeliczenie:
1g gleby – 100ml
w 1ml – 0,01g gleby
w 100ml – 0,1g gleby
w 1ml – 0,001g gleby= 1mg gleby
w 10ml – 9,4mg gleby
w 1ml – 0,94mg gleby
1,23745 mgN/0,94mg gleby
1,23745 mgN/940mg gleby
1,23745mgN - 940mg gleby
x - 100
5. Wnioski
Zawartość azotu w warstwach ornych gleb Polski waha się w granicach od 0,1% do 0,3%. W próbie glebowej analizowanej przeze mnie zawartość azotu wynosi 0,1316%. Ilość azotu w próbie analizowanej przeze mnie mieści się w dolnych granicach zawartości azotu w warstwach ornych gleb.
Myślę, że próba glebowa analizowana przeze mnie ma średnio dobre warunki rolnicze. Charakteryzuje się dość dobrymi warunkami powietrzno-wodnymi, jest w miarę zasobna w składniki pokarmowe, ma naturalną strukturę. Gleby te mogą być narażone na erozję i są często trudne do uprawy. Na glebach tych w warunkach wysokiej kultury i pomyślnego przebiegu warunków atmosferycznych można osiągnąć dobre plony pszenicy, buraków cukrowych i koniczyny czerwonej.
2
goldapianie