spr. 21.doc

(26 KB) Pobierz
1

1.     Cel ćwiczenia

·         Poznanie teoretycznych wiadomości dotyczących azotu w środowisku glebowym

·         Przedstawienie różnych postaci i zdolności przyswajania azotu przez rośliny

·         Poznanie metod mineralizacji i trawienia materiału glebowego

·         Określenie zawartości azotu w próbach glebowych

2.     Zakres ćwiczenia

·         Oznaczenie ogólnej zawartości azotu w próbach glebowych metodą Kjeldahla

·         Wnioskowanie na temat zasobności gleby w azot na podstawie otrzymanych wyników

·         Porównanie wyników analizy z danymi dostępnymi w literaturze

3.     Metodyka badań

Oznaczanie zawartości azotu ogólnego metodą Kjeldahla

·         Po ostygnięciu przenieść do kolby o pojemności 100 ml i uzupełnić do kreski wodą destylowaną

·         Pobrać 10 ml roztworu do kolbki o pojemności 100ml

·         Dodać wody destylowanej do objętości 50 ml

·         Wrzucić papierek lakmusowy i dodać kroplami 10% NaOH do zmiany zabarwienia papierka na kolor niebieski

·         Uzupełnić wodą destylowaną do 100 ml

·         Odebrać do pierwszej probówki 10ml próby, do drugiej 9,4ml

·         Do drugiej probówki dodać 0,2 ml soli Seignetta i 0,4 ml odczynnika Nesslera, następnie wymieszać i odstawić na 10ml

Sprzęt:

·         Waga techniczna

·         Waga analityczna

·         Zastaw sit

·         Urządzenie do spalania i mineralizacji prób glebowych

·         Spektrofotometr

Odczynniki:

·         Stężony kwas siarkowy

·         Perhydrol

·         10% NaOH

·         Sól Seignetta

·         Odczynnik Nesslera

4.     Prezentacja i analiza wyników

Próba numer 1

1,6099 mgN/ml

1,5600 mgN/ml

Wynik średni – 1,58495 mgN/ml

Roztwór zerowy 0,3475 mgN/ml

1,58495-0,3475=1,23745 mgN/ml

 

Przeliczenie:

    1g gleby – 100ml

w 1ml – 0,01g gleby

w 100ml – 0,1g gleby

w 1ml – 0,001g gleby= 1mg gleby

w 10ml – 9,4mg gleby

w 1ml – 0,94mg gleby

 

1,23745 mgN/0,94mg gleby

1,23745 mgN/940mg gleby

 

1,23745mgN - 940mg gleby

                 x  - 100

5.     Wnioski

Zawartość azotu w warstwach ornych gleb Polski waha się w granicach od 0,1% do 0,3%. W próbie glebowej analizowanej przeze mnie zawartość azotu wynosi 0,1316%. Ilość azotu w próbie analizowanej przeze mnie mieści się w dolnych granicach zawartości azotu w warstwach ornych gleb.

              Myślę, że próba glebowa analizowana przeze mnie ma średnio dobre warunki rolnicze. Charakteryzuje się dość dobrymi warunkami powietrzno-wodnymi, jest w miarę zasobna w składniki pokarmowe, ma naturalną strukturę. Gleby te mogą być narażone na erozję i są często trudne do uprawy. Na glebach tych w warunkach wysokiej kultury i pomyślnego przebiegu warunków atmosferycznych można osiągnąć dobre plony pszenicy, buraków cukrowych i koniczyny czerwonej.

 

 

 

 

 

2

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin