Arcydziegiel kandyzowany -"kandyzowana anzelika" Skladniki: Arcydziegiel 50 dag Cukier 50 dag Sol 1/2 lyzeczki Woda 1/3 szklanki Przepis: Mlode niezdrewniale lodyzki arcydziegla oplukac,osaczyc i pokroic w kawalki o dlugosci 5-10 cm.Przegotowac 1/2 l.wody z odmierzona iloscia soli i zalac nia pokrojone lodyzki.Nastepnego dnia odcedzic zdjac skorke i opl ukac.Przygotowac gesty syrop z 1/3 szklanki wody i cukru,po czym wrzucac do niego lodyzki.Smazyc na wolnym ogniu ok 1/2 godziny.Podczas smazenia potrzasnac delikatnie garnkiem zamiast mieszania lyzka.Na nastepny dzien smazyc ok.5 min.powtarzajac te czynn osc przez kilka kolejnych dni az lodyzki stana sie szkliste i miekkie.Przelozyc do czystego wyparzonego i suchego sloika.Kandyzowany arcydziegiel sluzy do dekoracji tortow,keksow i pierknikow.
marienka76