Kapuściane roladki.doc

(20 KB) Pobierz
Kapuściane roladki

Kapuściane roladki

Składniki:

·         8 liści kapusty

·         3 marchewki

·         2 ziemniaki

·         pół selera

·         1 pietruszka

·         puszka kukurydzy

·         30 dag ugotowanego na sypko ryżu

·         4 łyżki majonezu

·         sól, pieprz

Wykonanie:

Marchewki, ziemniaki, seler i pietruszkę umyć, ugotować na półmiękko. Ostudzone warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z kukurydzą i ryżem. Dodać majonez, wymieszać, przyprawić do smaku. Liście kapusty opłukać, obgotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby były miękkie, osączyć i ostudzić. Twarde końcówki liści można lekko pościnać. Liście ułożyć tak, aby na siebie nachodziły, rozłożyć na nich sałatkę. Ścisło zwinąć, owinąć pergaminem, wstawić na 2 godz. do lodówki. Roladę pokroić na plastry grubości 2 cm.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin