Spaghetti Bolognese.rtf

(8 KB) Pobierz
Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

 

Składniki:

50 dag mięsa mielonego (cielęciny lub wieprzowiny)

15-20 dag pieczarek

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

łka masła

Fix do spaghetti po bolońsku WINIARY

10 dag startego żółtego sera (gouda) lub 2 łki parmezanu

pół papryki

cebula

2 ząbki czosnku

marchewka

szklanka soku pomidorowego

1 puszka pomidorów bez skórki (Pomodori pellati)

2 łeczki oregano

po pół łeczki bazylii i tymianku

łka posiekanej natki pietruszki

l

pieprz

ponadto:

30 dag makaronu spaghetti i zielona sałata mieszana

 

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Obraną marchewkę zetrzyj na grubej tarce do jarzyn. Pieczarki (umyte pod bieżą wodą) pokrój w płatki, paprykę - w cienkie paski.

 

W rondlu rozgrzej oliwę (olej) z masłem, podsmaż (2 minuty) cebulę i marchewkę, wlej sok pomidorowy, dodaj Fix i całość zagotuj. Do wrzącego sosu wkładaj partiami mięso, energicznie mieszając widelcem, dzięki czemu rozpadnie się na małe grudki. Następnie dodaj pieczarki, paprykę i pomidory z puszki i jeszcze raz zagotuj sos. Teraz przykryj rondel i podduś sos na małym ogniu przez 15-20 minut.

 

W tym czasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według przepisu na opakowaniu oraz przygotuj zieloną sałatę mieszaną. Sos dopraw do smaku czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem, a po paru chwilach zdejmij z ognia.

 

Prawie miękki makaron (al dente) odcedź na sicie, wyłóż bezpośrednio na talerze, polej sosem mięsnym, posyp serem i odrobiną natki pietruszki. Podawaj natychmiast.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin