Kawa.pdf

(64 KB) Pobierz
47218053 UNPDF
Kawa
Zapach świeżo zaparzanej kawy rozpoznawany jest w
każdym zakątku świata. Jest obietnicą cudownego
przeżycia, zapowiedzią wyjątkowego smaku. Od wieków
ludzie bardzo sobie cenią te niepozorne ziarenka, do których
świat tak bardzo się przywiązał.
Ojczyzną kawy jest Afryka. Podobno już 2 tysiące lat temu
uprawiano krzewy i drzewa kawowe na obszarze dzisiejszej
Etiopii. Tubylcy od niepamiętnych czasów jedli gotowane
owoce kawowca, przyprawione masłem i solą. Arabowie
przenieśli ziarna kawowe z Etiopii na terytorium obecnego
Jemenu i pierwsi je zaparzyli. Kawa szybko stała się ich
ulubionym napojem.
Swą nazwę wzięła kawa od starego arabskiego słowa "gahwa" lub "kahwa" co oznacza
usuwający zmęczenie. "Kawa" to zarówno drzewo lub krzew kawowy, owoce, ziarno, jak
i napój otrzymywany z uprażonego ziarna.
Pierwsze wzmianki o odkryciu nowego napoju otoczone są tajemnicą, przesiąknięte
magią i przynoszą wiele sprzecznych informacji. Legendy wiążą odkrycie kawowego
napoju z lekarzami, duchownymi i filozofami. Pierwsi kawiarze, doznając niezwykłego
ożywienia po wypiciu naparu, wpadali w religijne ekstazy.
Jedną z najczęściej przytaczanych legend jest historia derwisza Omara, skazanego na
wygnanie przez swych współziomków, który umierał z głodu i pragnienia w jemeńskim
porcie Mocca. Obudzony w środku nocy przez ogromnego ducha, Omar skierowany
został przez swego mentora śmierci do najbliższego kawowego drzewa. Zebrał owoce,
uprażył je na gorących kamieniach, zalał wodą i wypił. Po wypiciu napoju odzyskał siły, a
w podzięce ułożył pieśń dziękczynną do Boga sławiącą odżywczy napój. Jak głosi
legenda - napar kawy sporządzony z prażonego ziarna nazwano "Mokka", jako że po raz
pierwszy przyrządzono go w porcie Mocca.
W innym podaniu Kaldi, młody pasterz kóz, ujrzał swoje stado tańczące i brykające na
tylnych nogach. Obserwował kozy i zauważył, że tak rozbrykane staja się po zjedzeniu
czerwonych owoców pewnego drzewa. Kiedy sam spróbował owoców ... doznał
1
 
47218053.001.png
olśnienia. Melancholia ustąpiła i pełen radosnego nastroju zaczął tańczyć ze swymi
kozami. Tańczącego na łące z kozami Kaldiego zauważył wędrowny mnich. Zdziwiony,
spytał o powód takiej radości, a ten wyjawił mu swą tajemnicę. Poznawszy sekret i
nabywszy umiejętności gotowania owoców i przyrządzania kawowego napoju, mnich
wrócił do klasztoru i pił cudowny wywar podczas długich nocnych ceremonii.
Napój kawowy najpierw rozpowszechnił się w całym arabskim świecie. Europejczycy
poznali smak kawy dopiero w połowie XVII w. Pierwsze transporty ziarna kawowego
dotarły na Kontynent z Turcji. W latach dwudziestych XVII w. sprowadzono z Afryki
sadzonki kawowca i zaczęto masowo uprawiać ten krzew na terenie dzisiejszej Brazylii.
Współcześnie uprawia się kawę niemal we wszystkich krajach strefy
międzyzwrotnikowej. Najwięcej plantacji jest w Afryce i Ameryce Południowej.
Producentami kawy są: Hawaje, Meksyk, Gwatemala, Salwador, Kostaryka, Nikaragua,
Kolumbia, Ekwador, Peru, Jamajka, Haiti, Dominikana, Porto Rico, Wenezuela, Brazylia,
Kamerun, Angola, Tanzania, Kenia, Etiopia, Jemen, Indie oraz Indonezja.
2
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin