składniki:
· 1 l śmietanki
· 7 łyżek zmielonej kawy
· 15 dag cukru, 8 żółtek
· 100 ml likieru Kahlua
sposób przygotowania:
· Do podgrzanego rondla wlać śmietanę, dodać zmieloną kawę, przykryć rondel i trzymać na bardzo słabym ogniu, ciągle mieszając. Odstawić na 30 minut. Przecedzić przez bardzo gęste sitko, ponownie podgrzać i trzymać na słabym ogniu, aż zgęstnieje. Żółtka, likier i cukier zmiksować na jednolitą masę. Stopniowo dodawać do śmietany, stale mieszając, połowę zmiksowanych żółtek. Następnie wlać resztę, dobrze zamieszać, podgrzewać na średnim ogniu, stale mieszając, tak aby łyżką dosięgać do dna. Gdy krem zacznie przywierać do łyżki, szybko przelać masę do dużego naczynia i wstawić do garnka z zimną wodą. Kiedy masa trochę przestygnie, wstawić naczynie do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji.
ann20