Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką.doc

(100 KB) Pobierz
Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki na około 15 muffinek:

·         2 szklanki mąki

·         3/4 szklanki cukru

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

·         1/4 łyżeczki soli

·         2 jajka

·         pół szklanki oleju

·         1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)

·         1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Kruszonka migdałowa:

·         100 g zmielonych migdałów

·         20 g masła

·         3 łyżeczki cukru 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.

Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. 

Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.

Smacznego :) 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin