Składniki na około 15 muffinek:
· 2 szklanki mąki
· 3/4 szklanki cukru
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1/4 łyżeczki soli
· 2 jajka
· pół szklanki oleju
· 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
· 1,5 szklanki pokrojonych truskawek
Kruszonka migdałowa:
· 100 g zmielonych migdałów
· 20 g masła
· 3 łyżeczki cukru
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami.
Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Smacznego :)
lusia27