Pikantne bułeczki góralskie
Składniki na 8 porcji:
ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
łyżka cukru
2 łyżki masła
szczypta soli
farsz:
40 dag bryndzy
cebula
łyżka kminku
jajo
1-2 łyżki śmietany
łyżka masła
Drożdże rozetrzyj z cukrem i 1-2 łyżkami ciepłej wody. Połowę mąki zalej 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody, połącz z drożdżami, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Obraną i posiekaną cebulę zeszklij na maśle. Bryndzę utrzyj ze śmietaną, jajkami i kminkiem, wymieszaj z cebulą i odstaw do przestudzenia.
Pozostałą mąkę i sól dodaj do zaczynu, wyrób lśniące, gładkie ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj niewielkie, grube placuszki, poukładaj je na wcześniej natłuszczonej blasze i posmaruj masłem. W placuszkach zrób wgłębienia i - wypełniwszy je farszem - zapiecz w ciągu 40 minut w temperaturze 200°C.
Goniulka