Antylskie racuchy z dorsza
Składniki:
60 dag filetów
5-6 ząbków czosnku
duża cebula
łyżeczka suszonego tymianku
płaska łyżeczka cukru
3-4 szklanki mąki
4 dag drożdży
pół szklanki ciepłego mleka i przegotowanej wody
olej do smażenia
po pół łyżeczki mielonego pieprzu
Jarzynka WINIARY
Roztarte z cukrem i mlekiem drożdże odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Drobno posiekany czosnek utrzyj z Jarzynką, pieprzem i tymiankiem. Rybę i cebulę zmiel w maszynce i wymieszaj z czosnkiem.
Do miski przesiej mąkę i powoli wlewaj drożdże oraz wodę, stale mieszając, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wówczas dodaj mieloną rybę i całość dokładnie wymieszaj na jednolitą, gładką masę. Miskę przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
Na patelni mocno rozgrzej olej i kładź łyżką ciasto w kształt niewielkich racuszków, które należy smażyć z obu stron na złoty kolor.
Do tego dania pasują zarówno surówki, jak i sosy.
Goniulka