Kociolek z miesem wieprzowym. * 500 g szynki bez kości * 2 łyżki soi * 2 łyżki oleju * mielony pieprz * tymianek * 2 cebule * 1 jabłko * 1 czerwona papryka * 1/4 litra białego wina sól * 2 łyżeczki siekanej pietruszki Sposób przygotowania: Mięso pokroić w kostki o grubości 2 cm. Soję, olej, pieprz i drobno roztarty tymianek wymieszać z mięsem i odstawić. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na złoty kolor. Dodać mięso i smażyć przez 2 minuty stale mieszając. Wszystko zalać winem i dusić na wolnym ogniu przez 10 minut. Jabłka obrać, wykroić kaczany i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, odciąć część u nasady, podzielić na ćwiartki, usunąć nasiona i zgrubienia, pokroić w cienkie paski. Jabłka i paprykę dodać do mięsa na 5 minut przed końcem duszenia. Potrawę posolić, dobrze wymieszać i posypać siekaną pietruszką.
serduszko_55