DIETETYKA.doc

(97 KB) Pobierz
BIALKA:

PODZIAL I ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH:

Składniki pokarmowe możemy podzielic na 3 grupy:

1Budulcowe-bialka i niektóre składniki mineralne

2Składniki energetyczne-weglowodany i tluszcze

3Składniki regulujące-skladniki mineralne i witaminy

Racjonalne żywienie-polega na dostarczeniu do organizmu w odpowiedniej ilości i jakości składników pokarmowych niezbędnych do harmonijnego rozwoju i funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Brak pożywienia, zbyt mala jego ilość lub zle zestawienie posiłków prowadzi do wystapienia niedoborow:

Niedobor pokarmowy:

Jawny

Utajony

Jakościowy-powstaje na skutek braku któregoś ze składników w pożywieniu np. brak jednej z witamin lub składnika mineralnego

ilościowy

              *Całkowity-wystepuje przy zupełnym braku pożywienia jest najczęściej wynikiem kataklizmow(nieurodzaju,powodzi,pozaru,wojny)

              *Częściowy-jego przyczyna jest bieda, nieznajomość zasad żywienia,upośledzone trawienie lub wchłanianie oraz niewłaściwe odchudzanie.

Skutki wadliwego żywienia:

*Choroby krajów głodujących: gnilec(szkorbut)-brak wit.C, Pelagia-brak wit.PP,beribeli-brak wit.B1,kurza slepota-brak wit.A

*z nadmiaru: prochnica-zbyt duza ilość cukru, otyłość,cukrzyca,miazdzyca

Składniki egzogenne-to takie których organizm nie może sam wytworzyc i musza być dostarczone z zewnatrz

Składniki endogenne-organizm potrafi sam wytworzyc z innych związków.

WĘGLOWODANY I ICH ROLA W ŻYWIENIU:

Rola węglowodanów:Główne źródło energii (1g dostarcza 4kcal),latwo przyswajalne przez organizm, wpływają na prawidlowa gospodarke bialek i tłuszczów,wpływają na zmysły.

CUKRY:

Podzial cukrow:

Proste(glukoza,fruktoza,galaktoza,mannoza)

Złożone::Dwucukry(maltoza,laktoza,sacharoza)

Wielocukry(skrobia,błonnik,pektyny,celuloza)

Wielocukry przyswajalne-glukoza,fruktoza,skrobia,sacharoza

Wielocukry nieprzyswajalne-blonnik,celuloza

Charakterystyka cukrowcow:

Glukoza-zwana cukrem grohowym wystepuje w swiecie roślinnym i zwierzęcym.duzo glukozy zawieraja winogrona,jabłka,gruszki.w organizmach zwierzęcych znajduje się we krwi wątrobie mięśniach.jest składnikiem wszystkich wielocukrow.jest rozpuszczalna w wodzie i ma slodki smak.

Zapas w postaci glikogenu.we krwi poziom glukozy jest staly i powinien wynosic 30-100mg/100cm3. zbyt wysoki poziom cukru we krwi to hiperglikemia zbyt niski to hipoglikemia.

Fruktoza-cukier owocowy,wystepuje glownie w miodzie i owocach, jest najsłodszy.

Sacharoza-cukier trzcinowy lub buraczany sklada się z glukozy i fruktozy

Laktoza-cukier mlekowy zarówno zarówno mleku zwierzęcym i kobiecym

Maltoza-cukier slodowy uzywany glownie w przemysle alkoholowym, glownie piwo.

Skrobia-wystepuje w swiecie roślinnym w ziemniakach,zbozch niedojzalych,owocach w stanach surowych.

Glikogen-material zapasowy w mięśniach i wątrobie

Błonnik-obniza poziom cholesterolu,wzmaga perstetyke jelit,przeciwdziała zaparciom,zwieksza objętość pożywienia,odtruwa, ma znaczenie w dietach niskokalorycznych, niskokalorycznych warzywach jest pozywka dla drobnoustrojow.

Źródła:ciemne pieczywo,gruba kasza,makarony,warzywa korzeniowe,straczkowe.Normy-10-30mg/doba

Pektyny-wystepuja w szczególnie niedojzalych owocach np. agrest,porzeczka,jabłka.reguluja sklad flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,neutralizuja substancje toksyczne i lecza zaparcia i biegunki.

TLUSZCZE:

Podzial:

*ze względu na sklad chemiczny:1. proste,2.złożone,3.sterole przedstawiciel cholesterol

*ze względu na pochodzenie:1.maslo,smalec zwierzęcy,2.roslinne,3.syntetyczne

*ze względu na konsystencje:1.plynne(olej tran),2.stale(slonina,maslo,łój)

Właściwości tluszczy:

Nie rozp. Się w wodzie,rozpuszczaja się w rozpuszczalnikach,lżejsze od wody,latwo chlona zapachy,pod wpływem roznych czynnikow ulegaja jełczeniu, rozpuszczalnikiem wit.A,D,E,K

Rola tłuszczów:

Najbardziej skoncentrowane źródło energii(1g-9kcal),budulec blon komorkowych,chronia przed nadmierna utrata ciepla,stabilizuja narzady wewnętrzne typu nerka i watroba,dostarczaja NIKT,ułatwiają przelykanie,sycą,hamuja skurcze żołądka,nadaja smak potrawom,wpływają na stan skory i włosów.

CHOLESTEROL:

Składnik blon komorkowych,tkanki nerwowej,osocza, jest potrzebny do produkcji hormonow,kwasow żółciowych,żółciowych wit.D3.ilosc jego w diecie nie może przekraczac 300mg.

Skutki negatywne:choroby wiencowe,miazdzyca

Cholesterol dzielimy na 2 grupy:

HDZ-tzw.dobry zawiera cholesterol z naczyn do wątroby

LDL-tzw.zly odkłada się w naczyniach

Źródła cholesterolu: mozg,pluca,żółtko jaja,nerki,watroba

NNKT-niezbedne nienasycone kwasy tluszczowe: obniżają poziom cholesterolu,zapobiegaja nadciśnieniu tetniczemu,zwiększają przez naczynia wiencowe.

Źródła NNKT-olej kukurydziany,słonecznikowy,sojowy

BIALKA:

Bialka zbud.sa z następujących pierwiastkow:wegla wodoru tlenu i azotu oraz siarki fosforu wapnia żelaza i innych

Podstawowa cegielka z której zbud. bialka to aminokwasy. W aminokwasach i bialkach wystepuje wiazanie peptydowe. w organizmie człowieka wystepuje ok. 20 roznych aminokwasow.

Podzial aminokwasow:

Aminokw. Egzogenne- których organizm nie może sam wytworzyc

Aminokw. Endogenne-powstaja jedne z drugich.

Podzial bialek:

Bialka proste-zbud. Tylko z samych aminokw.(albuminy, globuliny,prolaminy, skleroproteiny)-przedstawicielem jest kolagen i elastyna

Bialka złożone-zbud. Z aminokw. I grupy prostetycznej zaliczamy: fosfoproteidy(grupa kw.fosforowy),nukleoproteidy(grupa kw. Nukleinowy),chromoproteidy(barwniki np. barwnik krwi hemoglobina,)glikoproteiny(cukier),lipopropeidy(tluszcz).

Rola bialek:

Budowa i odbudowa tkanek i komorek, składniki hormonow i enzymow, reguluja procesy przemiany materii, niektóre przeciwciałami globuliny, utrzymuja równowagę kwasowo-zasadowa, zastepcze źródło energii

Bialka pełnowartościowe-sa to bialka które zawieraja wszystkie aminokw. Egzogenne w odpowiednich ilościach ilościach stosunku. to bialka pochodzenia zwierzęcego(miesa,ryb,drobiu,mleka,jaj)

Skutki niedoboru bialka:

Osłabienie rozwoju,niedokrwistość,kwasiarkor-b,marasmus-b+e

Norma bialka: 1 gram/1kg masy ciala

SKŁADNIKI MINERALNE I WITAMINY:

Rola skl. Mineralnych:

Składnik budulcowy kosci,zębów,skory,włosów i paznokci,Składnik cieczy ustrojowych,Aktywator enzymow,Niezbędne w procesie krzepniecia krwi,Utrzymuja staly odczyn tkanek i cieczy

Podzial sklanikow mineralnych:

Makroelementy-ich zapotrzebowanie przekracza wiecej niż 100mg i SA to: Ca,P,K,Na,Mg,S,Cl

Mikroelementy-zapotrzebowanie jest mniejsze niż 100mg SA to: Fe,Zn,I,F,Ko

WAPN:

Rola: Glowny składnik kosci zębów, niezbędny w procesie krzepniecia krwi i pracy serca,dziala odczulajaco

Źródła:mleko,przetwory,ryby i pochodne.

FOSFOR:

Rola:składnik kosci zębów i tkanek miękkich

Źródła:mieso,jaja,ryby,przetwory mleczne

MAGNEZ:

Rola:aktywator enzymow,wpływa na dzialanie ukl.nerwowego,dziala przeciwmiazdzycowo

Źródła:przetwory zbozowe,platki,kukurydza,orzechy,czekolada,makarony

SÓD:

Rola:reguluje gosp.wodna w organizmie,reguluje ciśnienie osmotyczne

Źródła:sol kuchenna,ryby,przetwory miesne,sery zolte,zupki

Niedobor:nadciśnienie,zatrzymanie wody w organizmie.norma spozycia soli:do 6 gram.

POTAS:

Rola:reguluje gosp.wodna,wpływa na równowagę kwasowo-zasadowa.Zadko wystepuje niedobor.

Źródło:ziemniaki,banany,rośliny zbozowe

CHLOR:

Rola:składnik soku żołądkowego,wpływa na gospodarke wodna i równowagę kwasowo zasadowa.

Źródło:sol kuchenna

SIARKA:

Rola:składnik włosów,skory i chrząstek

Źródła:jaja,warzywa straczkowe i kapustne,mieso

ŻELAZO:

Rola:składnik hemoglobiny i mioglobiny,niezbędny do transportowania tlenu.

Źródła: mieso,watroba,drob,grzyby

Niedobor:anemia

Prawidłowe wchłanianie żelaza wspomaga wit.C

JOD:

Rola:niezbędny do produkcji hormonow tarczycy,prawidłowego rozwoju układu nerwowego.

Źródła:ryby morskie,sol jodowana,powietrze

Niedobor:opóźnienie rozwoju fizycznego fizycznego psychicznego,choroby tarczycy

FLUOR:

Rola:składnik zębów i kosci

Źródła:herbata,ryby,pasty do zębów

Niedobor:prochnica

SELEN:

Uwaza się ze jego brak może powowodowac choroby nowotworowe.

ROWNOWAGA KWASOWO-ZASADOWA:

Jest to utrzymanie stalego pH cieczy tkanek.

Pierwiastki kwasotwórcze:Fosfor,siarka,chlor,Pierwiastki zasadotwórcze:Wapn,potas,sod,magnez,żelazo

Produkty zakwaszające organizm:Wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego zwierzęcego wyjątkiem mleka i przetworow

Zakwaszenieàprod.poch.zwierz.-mleko i przetwory+prod.zbozowe

Produkty alkalizujące(odkwaszające)

Odkwaszenie(alk)àprod.poch.rosl.-prod.zbozowe+mleko

Czesciej zdarza się kwasica.objawami jej :siarcza skora,bole glowy,zmeczenie.

WITAMINY

WIT.A(akseroftol):warunkuje normalny stan skóry i nabłonków,siatkówki oka,prawidłowy wzrost.Wzmaga odppornośc na zakażenia ropne.

występowanie: tran, wątroba,mleko,masło;prowitaina(karoten)w korzeniach marchwi,liściach szpinaku, pomidory,papryka

Niedobor:kurza ślepota

WIT.D(kalcyferol):niezbedna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu,zapewnie prawidle.tworzenie się kośćca

wystepowanie: tran,promienie słoneczne,maslo,ryby,jaja

Niedobor:krzywica,podatność na zlamania

WIT.E(tokoferol):prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego

Wystepowanie:oleje,kielki,orzechy

Niedobor:bezpłodność

WIT.K(filochinon):uczestniczy w procesach krzepniecia krwi

Wystepowanie:zielone warzywa

Niedobor:niedokrwistość,skaza krwotoczna

WIT.C(kw.askorbinowy):niezbedna w procesie wytwarzania cial odpornościowych,posiada właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne,dziala odtruwajaco na niektóre metale(ołów,zloto),bierze udzial w wytwarzaniu kolagenu i czerwonych cialek krwi.

Wystepowanie:porzeczka,chrzan,cytryna

Niedobor:obniżenie odporności,gorsze gojenie ran,szkorbut

Witaminy A,E i C zaliczane do antyoksydantow-zapobiegaja powstawaniu wolnych rodnikow.

WIT.B1(tiamina)

źródła:drozdze,watroba,prod.zbozowe,mleko

Niedobor:Beri-Beri

WIT.H(biotyna)

Wystepowanie: mleko,wątroba,jaja,marchew,maliny,drożdze

Niedobor:zmiany łojotokowe,zapalenie skory

WIT.B12(kobalamina):warunkuje prawidłowe wytwarzanie czerwonych krwinek

Źródła:prod.poch.zwierzecego-glownie mieso

Niedobor:anemia

KWAS FOLIOWY(folacyna):niezbędny w powstawaniu czerwonych ialek krwi

Wystepowanie:watroba,mieso,jaja

Niedobor:niedokrwistość,wady cewy nerowej

Czynniki utrudniające wchłanianie składników mineralnych: kw.szczawiowy,kwityniany.

PROCESY TRAWIENNE:

Budowa układu pokarmowego:

Jama ustna-znajduja się w niej:zeby(dzieci-20,zeby stale-28-32),podniebienie miękkie i twarde,jezyk,slinianki(3 pary:podzuchwowe,podjęzykowe,przyuszne) i mogdalki--Gardlo--przełyk--żołądek--jelito cienkie(1-szym odcinkiem jest dwunastnica)--jelito grube--odbytnica-zakonczona odbytem

Układ pokarmowy zawiera gruczoly trawienne którymi są: watroba i trzustka

Trzustka-wytwarza insuline która obniza poziom glukozy i glukagon który podwyzsza poziom glukozy oraz sok trzustkowy który uczestniczy w tworzeniu bialek tluszczy i węglowodanów.

PRZEMIANY ENERGETYCZNE USTROJU:

Metabolizm-przemiana materii sklada się z: anabolizmu(procesy budowania) oraz katabolizmu(procesy rozpadu)

Wartość energetyczna pożywienia określił Atwatel i wynosi ona:1g bialka=4kcal,1g węglowodanów=4kcal,1g tluszczu=9kcal

podstawowa przemiana materii jest to najniższy poziom przemiany materii w organizmie człowieka.

Czynniki wpływające na PPM:Wiek,plec,wzrost,waga,klimat,masa ciala,stan zdrowia

BMI- współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach).

BMI=masa ciala(kg)/wzrost(m2)

20-25-norma,<20-niedowaga,25-30-nadwaga,>30-otylosc

 

PODZIAL I ROLA SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH:

Składniki pokarmowe możemy podzielic na 3 grupy:

1Budulcowe-bialka i niektóre składniki mineralne

2Składniki energetyczne-weglowodany i tluszcze

3Składniki regulujące-skladniki mineralne i witaminy

Racjonalne żywienie-polega na dostarczeniu do organizmu w odpowiedniej ilości i jakości składników pokarmowych niezbędnych do harmonijnego rozwoju i funkcjonowania organizmu ludzkiego.

Brak pożywienia, zbyt mala jego ilość lub zle zestawienie posiłków prowadzi do wystapienia niedoborow:

Niedobor pokarmowy:

Jawny

Utajony

Jakościowy-powstaje na skutek braku któregoś ze składników w pożywieniu np. brak jednej z witamin lub składnika mineralnego

ilościowy

              *Całkowity-wystepuje przy zupełnym braku pożywienia jest najczęściej wynikiem kataklizmow(nieurodzaju,powodzi,pozaru,wojny)

              *Częściowy-jego przyczyna jest bieda, nieznajomość zasad żywienia,upośledzone trawienie lub wchłanianie oraz niewłaściwe odchudzanie.

Skutki wadliwego żywienia:

*Choroby krajów głodujących: gnilec(szkorbut)-brak wit.C, Pelagia-brak wit.PP,beribeli-brak wit.B1,kurza slepota-brak wit.A

*z nadmiaru: prochnica-zbyt duza ilość cukru, otyłość,cukrzyca,miazdzyca

Składniki egzogenne-to takie których organizm nie może sam wytworzyc i musza być dostarczone z zewnatrz

Składniki endogenne-organizm potrafi sam wytworzyc z innych związków.

WĘGLOWODANY I ICH ROLA W ŻYWIENIU:

Rola węglowodanów:...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin