Jadłospis niemowlaka
Owoce i warzywa i inne produkty od razu przygotowane dają całą gamę witamin i substancji odżywczych. Ważne, żeby były świeże i dobrze umyte. Nie zastąpią ich żadne pokarmy w słoiczkach. W tabeli poniżej wpisałam produkty, które powinny być wprowadzane w kolejnych miesiącach przy dokarmianiu dziecka wg. osesek.pl. Tabela przedstawia zbiorcze zestawienie produktów spożywczych, z których można przygotować posiłki dla dziecka. Niektóre można wprowadzać nieco wcześniej - zależy od malucha. W moim jadłospisie zebrałam najbardziej interesujące moim zdaniem przepisy z dostępnych na internecie. Więcej przepisów można znaleźć w moich Linkach - Kuchnia malucha.
MIES.
WARZYWA
OWOCE
PRODUKTY ZBOŻOWE
INNE
5
dynia
marchewka
ziemniak
jabłko
ryż biały/brązowy
kasza ryżowa
mąka ryżowa
kasza kukurydziana
mąka kukurydziana
masło
oliwa z oliwek
6
brokuł
brukselka
cukinia
fasolka szparagowa
groszek zielony
kabaczek
kalafior
kapusta biała
kapusta czerwona
kapusta włoska
kukurydza
patison
pietruszka
seler
soczewica czerwona
czarne jagody
dzika róża
bezerukowy olej rzepakowy
mięsko:
jagnięce
z indyka
z królika
z kurczaka
ryb
7
burak
por
gruszka
maliny
morela
pół żółtka, co drugi dzień
8
jarmuż
szparagi
mango
melon
mirabelki
renklody
rodzynki
suszone śliwki
śliwki węgierki
winogrona
kasza gryczana
kasza krakowska
maka sojowa
sok z kapusty kiszonej
przyprawy:
kminek
koper
majeranek
sezam
9
cebula
szczaw
szpinak
arbuz
aronia
borówka am.
jeżyny
porzeczki
wiśnie
kasza jaglanaamarantus maka i ziarno
jęczmień
pestki słonecznika
pestki dyni
całe żółtko, co drugi dzień
bazylia
cząber
estragon
oregano
rozmaryn
tymianek
10
bób
cieciorka
fasola
kapusta kiszona
ogórek kiszony
ogórek świerzy
papryka
pomidor
rzodkiew
ananas
avocado
papaja
poziomki
truskawki
żurawina
bułki
chleb
kasza jęczmienna
kasza manna
kuskus
płatki owsiane
sucharki
kiełki
cynamon
czosnek
kolendra
koperek
natka pietruszki
pieprz
sól
szczypiorek
11
rzepa
figi
makarony
całe jajko 3-4 razy w tygodniu
mięso cielęce, wołowe
nabiał: jogurt, maślanka, twarożek, kefir, mleko acydofilne
wysokogatunkowe wędliny
12
sałata
rzodkiewki
cytryny
grejpfruty
mandarynki
pomarańcze
miód
mleko krowie
ser żółty
zmielone orzechy
PO 4 MIESIĄCU
Ziołowa herbata z kopru i rumianku Składniki: - łyżeczka kopru włoskiego i rumianku - około 3g glukozy (płaska łyżeczka ma 5g) - 200 ml wody Sposób przygotowania: Wymieszane zioła wsypujemy do kubka. Zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy pod przykryciem do zaparzenia na około 15 minut. Przecedzamy napar otrzymując napój, który do smaku należy posłodzić glukozą. Napój gasi pragnienie a dodatkowo wspomaga trawienie i łagodzi objawy kolki. Można zastosować zwykły cukier ale wodę z cukrem należy wcześniej zagotować przez 5 minut.Sok z marchewki Składniki: - jedna średnia marchew Sposób przygotowania: Marchewkę dokładnie wyszoruj szczoteczką, następnie oskrób, starannie wypłucz i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce i przełóż do gęstego sitka. Łyżeczką wyciśnij soczek. Jeśli sitko nie jest wystarczająco gęste, możesz nałożyć na nie kawałek gazy.Zupka jarzynowa Składniki: PO 4 MIESIĄCU- 1/2 małej marchewki - jeden mały ziemniak - 1/4 korzenia pietruszki - łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju sojowego - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego - 150-200ml wody PO 5 MIESIĄCU DORZUCAMY- por - seler- ewentualnie żółtko zamiast masła czy oleju1/2 buraka- kalafiorPO 6 MIESIĄCU - groszek zielony- chude mięso indycze, królicze, cielęce, jagnięcina- kalarepa- szpinakPO 7 MIESIĄCU- brukselka 3- 4 sztuki- pomidor- fasolka szparagowaSposób przygotowania: Warzywa myjemy obieramy i płuczemy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości (20 - 30 minut). Ugotowane warzywa przecieramy bądź miksujemy, a następnie łączymy z wywarem oraz kleikiem ryżowym. Gotujemy całość, mieszając dodajemy oliwę. Po schłodzeniu podajemy dziecku.Kurczak z ryżem Składniki: - małe skrzydełko z kurczaka - średnia marchewka - 1|2 jabłka - 100g ryżu - woda Sposób przygotowania: Skrzydełko umyć, włożyć do małego garnuszka z niewielką ilością wody. Zagotować. Wrzucić pokrojoną w kostkę lub utartą na tarce marchewkę oraz utarte bądź pokrojone jabłko. Wszystko razem dusić aż będzie miękkie. Na koniec wrzucić ryż i gotować jeszcze 15-20 min. Na koniec wyjąć mięsko i odłączyć od kości. Wszystko razem zmiksować.OD 5 MIESIĄCA
Pierwsza zupka marchewkowa Składniki: - 1 średniej marchwi (60g) - mały ziemniak (30g) - łyżeczka oliwy lub świeżego masła - 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego - 100 g wody (1 porcja = 150 g) Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy i płuczemy, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem, najlepiej ok. 30 min. Miękkie ugotowane warzywa miksujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie łączymy z wywarem i kleikiem, doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy oliwę i mieszamy. Marchewkowy/Brokułowy kleik Składniki: - kilka małych marchewek lub różyczek brokuł ( lub 2-3 średnie) - kleik ryżowy - 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła - woda Sposób przygotowania: Ugotować obraną marchew w niewielkiej ilości wody, zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Dodać kleik (tyle by uzyskać pożądaną konsystencję), wymieszać, podgrzać i dodać masło lub oliwę.Mus jabłkowy Składniki: - 1 duże słodko-kwaśne jabłko - sok jabłkowy klarowny - kleik ryżowy Sposób przygotowania: Jabłko obrać, pokroić w kawałeczki, ugotować w niewielkiej ilości wody by zmiękły, zmiksować, dodać kleik ryżowy i sok klarowny do smaku.Zupa z cukinii Składniki: - 5 marchewek - ziemniak - kilka plasterków cukinii - kasza jaglana - kawałeczek piersi z indyka - natka selera - natka pietruszki - por Sposób przygotowania: Ugotować na maśle 5 marchewek, 1 ziemniaka i pod koniec gotowania dodać kilka plasterków cukinii. Na koniec kasze jaglana i na malym ogniu gotować aż napęcznieje. W innym garnku gotować pierś z indyka razem z natką selera i pietruszki oraz porem. Po zmieleniu warzyw możemy zrobić dwie zupki- mięsną i bezmięsną. Cukinia nadaje potrawom słodkawego smaku.Zupa tropikalna Składniki: - 2-3 łyżki ryżu - 1 łyżeczka kaszy kukurydzianej - 2 plasterki banana - 1 łyżeczka soku pomarańczowego - 2 winogrona - garść jagód - 1 łyżeczka cukru - wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Ryż i kaszę gotować osobno w nieosolonej wodzie. Owoce opłukać. Z brzoskwini i winogrona usunąć pestki i obrać skórkę. Owoce i cukier zmiksować na papkę. Ryż wymieszać z kaszą i nałożyć na spód miseczki. Na górę nałożyć owocową papkę lub wymieszać ze spodnią warstwą. Posypać wiórkami kokosowymi i polać sokiem z pomarańczą. Podawać od razu.OD 6 MIESIĄCA
PrzecierySkładniki:
- filiżanka pokrojonych w dużą kostkę: dyni, cukini, kabaczka, patisona, marchwii, ziemniaka, brokuła, kalafiora- łyżeczka masła lub oliwy z oliwekmożna dodać kleiku ryżowego...
Ringabulina