Żeberka wędzone.pdf

(122 KB) Pobierz
349206557 UNPDF
Żeberka wędzone peklujemy na mokro w natępującej miezance
• 0,35 l wody
• 50 g prażonej oli
• 3 g aletry
• 1 g pieprzu
• 1 g ziela angielkiego
• 1 g majeranku
• kawałek licia laurowego
Żeberka tniemy na kawałki i nacieramy połowa miezanki Reztę rozrabiamy w wodzie
zagotowujemy i po otudzeniu zalewamy ułożone w naczyniu żeberka Natępnie po 3-5 dniach
wyjmujemy żeberka, obuzamy
przez około 10 godz i moczymy w zimnej wodzie przez około 0,5 godz tak przygotowane żeberka
wędzimy ciepłym dymem przez 10 – 15 godzin.
Żeberka wędzone nie nadają ię do dłużzego przechowywania
Autor: T. Cymer
Zgłoś jeśli naruszono regulamin