PRZYGOTOWANIE RYB DO WĘDZENIA.pdf

(124 KB) Pobierz
349201203 UNPDF
R yby przed wdzeniem powinny byd tarannie oczyzczone i wymyte Ryby pokrojone w dzwonka
lub ilety należy również otrożnie wymyd
Ryby wieże należy poddad olankowaniu, a ryby nadmiernie łone (ledzie olone) odolid Spoób i
topieo odolenia ledzi podałem w art opiującym wtpną obróbk ryb – dział „Wyroby
garmażeryjne”
Ryby drobne wdzimy pełne (nie patrozone) w całoci, np piklingi, zproty, ledzie itp Ryby o
wikzych wymiarach, po wypatrozeniu, przygotowuje i do wdzenia przez wtawienie do jamy
brzuznej, midzy cianki brzucha, rozpórek, tj drewnianych zpilek Natomiat ryby duże kroi i na
czci
Ryby przeznaczone do wdzenia ortujemy na gatunki lub grupy gatunków o zbliżonych
właciwociach, w zależnoci od długoci, ciżaru ztuk lub wielkoci czci powtałych przy dzieleniu
ryby Do wdzenia ryby nawleka i na druty w natpujący poób
1 ryby z głowami – przebijając czazk drutem, nieco powyżej naady głowy, przez krzela i otwór
gbowy lub przez oczy,
2 ryby bez głów – przebijając tuz od trony brzuznej, przez krgołup na wyokoci 1/3 długoci
ryby, tak aby ogonem zwiała w dół,
3 ryby w kawałkach – przebijając przez krgołup w połowie kawałka
Ryby nawleka i tak, aby grzbietami były zwrócone w jedną tron i aby był zachowany odtp
midzy rybami (pozczególnymi ztukami) Ryby nawleczone na druty i zawiezone na ramach w
wdzarni nie mogą tykad i z rybami zawiezonymi na drutach ąiednich
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin