Szynka tylna gotowana sznurowana.pdf

(312 KB) Pobierz
348160890 UNPDF
Wzytkie przepiy maarkie (również te obecnie toowane w maarniach) podają, że pekluje i
zynk całą z kocią, a dopiero po upeklowaniu dokonuje i jej rozbioru (tzw trybowania) czyli
wyjcia koci i podziału zynki na mniejze zyneczki
Ja kupuj zynki już wytrybowane o wadze ok 4-5 kg.
Przyjmijmy obie ciżar zynki jako 5 kg - bdzie łatwiej dokonywad obliczeo
Przyprawy:
1 Sól kuchenna – od 0,20 do 0,25 kg
2. Saletra - 0,0085 kg
3. Woda - ok. 2,5 - 3 l.
I tutaj chciałbym podkrelid, jak zreztą zauważylicie - brak jakichkolwiek dodatków typu litek l,
pieprz, czonek itp Robiłem zynki z dodatkami, ale naprawd dobra jet włanie peklowana tylko
olą z aletrą Ma taki pecyiczny, miny aromat i mak Spróbujcie Już od dawna zarówno boczki
jak i zynki czy inne wdzonki pekluje tylko miezaniną oli z aletrą
Materiały pomocnicze
1. Szpagat nr 8
2 Siatki do zynek (proponuj zrobid tylko zpagatem - jaki wygląd!
Potad urowca po obróbce
Szynka z wyjtą kocią
Potad gotowego produktu
Szynka sznurowana w kztałcie nieoremnego tożka citego Dopuzczalna wartwa tłuzczu
zewntrznego do 2 cm
SKRÓT INSTRUKCJI
1. Peklowanie i ociekanie:
Szynki natrzykuje i doarteryjnie ( w nazym przypadku, z uwagi na wyjcie koci i związane z tym
uszkodzenie arterii poób ten odpada) lub dominiowo dając 6-7% olanki w tounku do ciżaru
mia Przy natrzykiwaniu doarteryjnym daje i 1 dodatkowe natrzyknicie igłą w miieo
czterogłowy (myzk, krzydło), a przy natrzykiwaniu dominiowym 7-9 natrzyknid w minie
Natpnie zynki zalewa i olanką Stżenie olanki natrzykowej i zalewowej to amo Przepiy
podają wikzą ilod oli i aletry, ale tam peklowanie obejmuje duże zynki z kocią, które z natury
rzeczy przyjmują ól trozk inaczej Ja robi olank w takim tżeniu jakie podałem Oczywicie
348160890.001.png
przygotowanie olanki jet prawą czyto indywidualną, dlatego można tu, wrcz należy
poekperymentowad, by inalny produkt pełnił całkowicie naze oczekiwania
Czas peklowania w solance szynek nastrzyknietych doarteryjnie - 8-12 dni, natrzyknitych
dominiowo - 10-14 dni w temperaturze 4-6 0C Należy prawdzid zapach i upeklowanie Wkazane
jet przekładanie kilkukrotne mia w czaie peklowania
Jeli zauważycie jakiekolwiek objawy pucia i (mtnienie zalewy, piana itp) należy natychmiat
wyjąd mio (prawdzid jego tan) po czym porządzid nową zalew Zalewa może mied kolor
czerwonawy - normalny objaw technologiczny.
Oczywicie nie muz przypominad, że miko mui przez cały cza byd całkowicie przykryte zalewą
Najlepiej jet nawet codziennie zajrzed do niego
Po wyjciu z olanki prawdzamy zapach i upeklowanie (ładny, jednolity kolorek, mak jednakowy w
całej objtoci mia - można wyciąd kawałek ze rodka i próbowad - podmażyd lub ugotowad)
Natpnie zynki rozkładamy na ażurowym podłożu nad zlewem lub wanną, lub tam rozwiezamy na
ok 24 godz celem ocieknicia
2. Moczenie i osuszanie:
Moczymy mio w zimnej wodzie (powinna byd bieżąca) przez ok 3 godz Cza ten można krócid, w
zależnoci od wielkoci kawałków zynki Muicie po protu po jakiej godzinie próbowad
kawałeczek ze rodka i prawdzid makowo naolenie Natpnie obmywa i je w ciepłej (30-40 0C)
wodzie, oczyzcza zczotką i nożem i rozwieza na 12-24 godz. do ocieknicia i ouzenia
3. Wykrawanie i sznurowanie szynek:
Jeli zynki peklowalimy z kocią to teraz je uuwamy łącznie z grubzą tkanką łączną, cignami,
trzpami i złogami tłuzczu ródminiowego grubzymi niż 15 mm
Szynki zwijamy i sznurujemy dwa razy wzdłuż i co 4-5 cm w poprzek robiąc ptelk do zawiezenia
Krawdzie należy wyrównad
4 Wędzenie
Ciepłym dymem o temp 30-40 0C przez 3-4 godz do janożółtej barwy kóry - może byd lekko
brązowa
5. Gotowanie szynek: (tak, tak gotowanie z parzeniem)
Szynki wkładamy do naczynia z wrzącą wodą (tak aby cała była w niej zanurzona) i gotujemy w
temperaturze wrzenia powtarzam GOTUJEMY W TEMPERATURZE WRZENIA PRZEZ OK 15 MIN., a
natpnie obniżamy temperatur do 80-82 0C i utrzymujemy ja do ugotowania szynek i oiągnicia
68-70 0C wewnątrz zynki Orientacyjny cza gotowania wynoi ok 50 min na 1 kg zynki Do czau
gotowania wlicza i cza gotowania w temp wrzenia
Ja prawdzam ondą temperatur wewnątrz zynki już po godzinie
Podkreliłem to pitnatominutowe gotowanie we wrzątku, gdyż nie zetkniecie i z tym w
przepiach kiążkowych ani w relacjach domowych maarzy To jet poób produkcji w tarych
maarniach Jego wynikiem jet znacznie wyżza oczytod mia i lepzy mak Uważam wrcz - po
kilkuletnich próbach - iż jet to podtawa parzenia zynek
6 Studzenie i wykaoczanie
Szynki tudzi i rozłożone na półkach, tak aby nie tykały i ze obą do temperatury poniżej 12
topni wewnątrz zynki Po otudzeniu zynki oczyzcza i z wytopionego tłuzczu i galarety,
krawdzie wyrównuje i i zdejmuje znurowanie Ja czaem, dla lepzego klejenia zynki wewnątrz,
zakładam jezcze na znurowanie ciłą iatk Po otudzeniu zynki ją włanie zdejmuj lecz
pozostawiam sznurki - ładnie wygląda.
Autor: Maxell
Zdjcie Endrio
Zgłoś jeśli naruszono regulamin